TÉMA

J. R. R. Tolkien

Prsteny moci představily další ukázku, nový seriálový Tolkien zatím budí rozpaky

Nový seriál na motivy díla J. R. R. Tolkiena se uvedl další ukázkou. Společnost Amazon trailer na Prsteny moci pustila na Comic Conu v americkém San Diegu, aby připomněla zářijovou premiéru. Mezi skalními fanoušky ságy však i nadále budí chystaná série spíše rozporuplné pocity.
25. 7. 2022|

Tolkien psal základy fantasy „krví svého srdce“. Narodil se před 130 lety

Na lingvistických základech postavil rozsáhlý fantaskní svět, který si za dekády jeho existence zamilovaly miliony fanoušků po celém světě. Oxfordský profesor John Ronald Reuel Tolkien představil okouzlující Středozemi pohádkovým románem Hobit, na nějž později navázal trilogií Pán prstenů a také kronikou Silmarillion. Britský spisovatel se narodil před 130 lety – 3. ledna 1892.
3. 1. 2022|

Kde leží Středozem? Tolkienovu fantazii a skutečnost srovnává kniha

Pána prstenů, ať již knižní, nebo filmovou verzi, zná snad každý. Kniha Johna Gartha Světy J. R. R. Tolkiena přibližuje skutečná místa, která byla – téměř s určitostí – předobrazem všech těch magických kulis, jimiž Tolkien své fantastické příběhy zaplnil a ilustroval.
30. 4. 2021|

Tolkienův dům je na prodej. Sbírku fanoušků už podpořili herci Ian McKellen i Martin Freeman

Dům v Oxfordu, ve kterém sedmnáct let žil britský spisovatel John Ronald Reuel Tolkien, je na prodej. Koupit by jej chtěli fanoušci Pána prstenů, Hobita a dalších Tolkienových děl, kteří mají v plánu změnit usedlost na muzeum, informuje agentura AFP. Jejich crowdfundingovou sbírku podpořili i Ian McKellen či Martin Freeman, kteří si zahráli v adaptacích Tolkienových knih.
4. 12. 2020|

Zemřel kurátor Středozemě Christopher Tolkien. Postaral se o vydání Silmarillionu a dalších kultovních děl

Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien, který se několik posledních desetiletí věnoval literárnímu odkazu svého otce Johna R. R. Tolkiena. Christopher Tolkien připravil k vydání texty jako Silmarillion, Nedokončené příběhy či Pád Gondolinu, který vyšel v roce 2019.
17. 1. 2020|

Recenze: Neil Gaiman se dívá sice zdálky, ale dobře

Možná vám jméno Neil Gaiman příliš neřekne, stačí ale zmínit Koralinu, Americké bohy či Knihu hřbitova – a jsme doma. Autor všech těchto oblíbených knih se ale věnoval i publicistice. Své články, rozhovory či sloupky knižně shrnul do Postřehů z poslední řady. Na podzim vyšly i česky a jejich četba nabízí překvapivý pohled na Gaimana i jeho názory.
4. 12. 2019|

Samotáři nejsou jen na Šumavě. Velký knižní čtvrtek přináší pokračování bestselleru Aleše Palána

Podzimní Velký knižní čtvrtek na pultech knihkupců představuje rekordních 20 novinek. Nabídce dominují autorské ikony jako J.R.R. Tolkien nebo Elena Ferranteová. Značnou pozornost ale budí také novinka nazvaná Jako v nebi, jenže jinak s podtitulem Nová setkání se samotáři z Čech a Moravy, ve které spisovatel Aleš Palán volně navazuje na svůj bestseller Raději zešílet v divočině.
17. 10. 2019|

Tolkien chce ve filmu vyprávět svůj příběh, schytal ale kritiku od rodiny

Podle knih J. R. R. Tolkiena vzniklo několik úspěšných filmů. Od května v amerických kinech a od září pak v českých vystřídá Hobita nebo Pána prstenů na plátně jako filmový hrdina sám jejich autor. Životopisný snímek nazvaný jednoduše Tolkien ještě před uvedením do kin kritizují dědicové slavného spisovatele. Tvůrci totiž příběh s rodinou nekonzultovali.
1. 5. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Ze Středozemě zpátky do reality. Životopisný snímek představí Tolkienovo mládí

Fantasy sága Pán prstenů si nejprve získala věhlas na stránkách knih a pak i jako filmová trilogie. Vždyť o jakém jiném autorovi fantasy lze říct, že adaptace jeho knihy získala Oscara za nejlepší film? A právě osoba J. R. R. Tolkiena se teď stala středobodem životopisného snímku, který by se měl v kinech objevit v září.
9. 3. 2019|