Tolkien chce ve filmu vyprávět svůj příběh, schytal ale kritiku od rodiny

Film o Tolkienovi kritizuje spisovatelova rodina (zdroj: ČT24)

Podle knih J. R. R. Tolkiena vzniklo několik úspěšných filmů. Od května v amerických kinech a od září pak v českých vystřídá Hobita nebo Pána prstenů na plátně jako filmový hrdina sám jejich autor. Životopisný snímek nazvaný jednoduše Tolkien ještě před uvedením do kin kritizují dědicové slavného spisovatele. Tvůrci totiž příběh s rodinou nekonzultovali.

Film ukazuje, jak Tolkienovo dílo ovlivnily jeho vzpomínky na dětství, studium v Oxfordu nebo účast na bojích v první světové válce. Fakta doplňují fantaskní výjevy, jež dokládají autorovu fantazii, kterou okouzlil čtenáře. 

Na filmové tvůrce se ale kvůli hranému životopisu snesla kritika od Tolkienových dědiců. I když snímek neviděli, nesouhlasí s ním. „Rodina chce uvést na pravou míru, že neschválila a ani se nijak nepodílela na tvorbě tohoto filmu. V žádném případě neschvalují ani jeho obsah,“ distancovali se Tolkienovi příbuzní od filmové novinky. 

„Snímek je vytvořený s respektem a obdivem fanouška, není žádnou démonizací postavy,“ namítá režisér Dome Karukoski. „Prohlášení rodiny vlastně nebyla tak nepřátelská, takže jsem se necítil uražený. Proč bych měl. Ale byl bych rád, kdybych se s nimi na film podíval. Viděl bych tak jejich pocity a emoce. Mluvili bychom o tom, jak jsem pracoval s uměleckou licencí,“ přál by si. 

Scénář napsali David Gleeson a Stephen Beresford. Jednoho z nejvýraznějších tvůrců fantasy žánru ztvárnil Nicholas Hoult, který se objevil třeba v X-Menech nebo nedávno v oscarovém historickém snímku Favoritka. 

„Jako Tolkienovi fanoušci jsme ho samozřejmě chtěli vyzdvihnout a předložit náš příběh o tom, jaké byly jeho začátky, protože ty každého jeho obdivovatele zajímají. Rodinu zveme ke sledování a doufáme, že až film uvidí, užijí si ho,“ vzkázal spisovatelově příbuzným herec.   

Tolkienova rodina se v minulosti s filmaři už soudila, jak v souvislosti s trilogií Pán prstenů, tak s jedním dílem Hobita. Spory skončily mimosoudní dohodou. V případě nového filmu ale rodina žalobu zatím nezvažuje.