Zemřel kurátor Středozemě Christopher Tolkien. Postaral se o vydání Silmarillionu a dalších kultovních děl

Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien, který se několik posledních desetiletí věnoval literárnímu odkazu svého otce Johna R. R. Tolkiena. Christopher Tolkien připravil k vydání texty jako Silmarillion, Nedokončené příběhy či Pád Gondolinu, který vyšel v roce 2019.

Christopher Tolkien se narodil v roce 1924 v Leedsu jako nejmladší syn slavného literáta. Ještě jako dítě poslouchal otcova vyprávění o hobitovi Bilbu Pytlíkovi, z nichž později vznikl román Hobit. Christopher je také autorem mapy Středozemě, která se objevila v prvním vydání Pána prstenů.

Po smrti svého otce v roce 1973 se pustil do pořádání jeho pozůstalosti. Po nejznámnějších knihách J. R. R. Tolkiena dostali díky Christopherově práci čtenáři do rukou příběhy z dávných dějin Středozemě v podobě kroniky Silmarillion, která prohlubuje mytologii Tolkienova světa.

Z otcových poznámek a náčrtů sestavil také Nedokončené příběhy (1980) nebo temný román Húrinovy děti, jenž vyšel v roce 2007. Na prvně jmenovanou knihu později navázal a editorsky zpracoval Pád Gondolinu, který v češtině vyšel v roce 2019.

Christopher Tolkien vydal také dvanáctisvazkové dílo The History of Middle-earth (Dějiny Středozemě), jež na rozdíl od dalších Tolkienových knih zatím v češtině nevyšlo.

Christopher nám přiblížil Středozemi

Christopherův syn Simon pro britský Guardian před lety v rozhovoru popsal, jak náročný jeho otce čekal úkol, když se pustil do organizování Tolkienova díla. „Napsal ohromné množství materiálu, který pokrýval vše od historie bohů až k historii lidí. Jeho skvělá práce ale nikdy nespatřila světlo světa, ačkoliv se dědeček velmi snažil o publikaci,“ popsal vnuk proslulého spisovatele.

„Christopher byl oddaným kurátorem díla svého otce. Nadčasová a stále trvající popularita světa, který J. R. R. Tolkien vytvořil, skvěle ilustruje odkaz dekád, které strávil tím, že Středozem přibližoval generacím čtenářů,“ prohlásil Charlie Redmayne, ředitel HarperCollins UK, která v Británii publikuje většinu Tolkienových děl.

„Miliony lidí na celém světě budou navždy vděčny Christopherovi za to, že nám dal Silmarillion, Húrinovy děti a řadu Dějiny Středozemě a mnoho dalších. Ztratili jsme titána,“ okomentovala úmrtí Tolkienova společnost.

Christopher Tolkien zemřel v noci ze středy na čtvrtek v nemocnici v Draguignanu na jihovýchodě Francie, kde od 70. let minulého století žil.