„Dotáhl jsem to z Vizovic do Zlína.“ Festival pro děti a mládež zakončila cena pro Polívku

Záznam: Závěrečný galavečer Zlín Film Festivalu 2024 (zdroj: ČT)

Ve Zlíně skončil festival filmů pro děti a mládež. Cenu Zlatý střevíček si odváží snímky Maxova farma, Mladá srdce, Internát a Kouzelná cukrlata. Čestné ocenění si na závěr letošního ročníku převzal také herec Boleslav Polívka. Ozvěny festivalu chystají ještě promítání v dalších městech.

Zlatý střevíček Boleslavu Polívkovi náleží za přínos kinematografii pro děti a mládež. Hrál mimo jiné v řadě pohádek, například Princi Mamánkovi, Třech bratrech nebo Andělovi Páně 2. „Jsem rád, že jsem dostal cenu zrovna tady. Jsem potomek vizovických ochotníků a dotáhl jsem to až sem, do Zlína,” pobavil herec při přebírání ceny.

Držitelů čestného Zlatého střevíčku je už více než třicet. Letos kromě Polívky do zlínské síně slávy přibyl už při zahájení také režisér Hynek Bočan. „Připomeňme například zdařilou adaptaci Rychlých šípů, která byla uvedena jako seriál pod názvem Záhada hlavolamu, či již kultovní pohádku S čerty nejsou žerty, která letos slaví čtyřicet let,“ zdůvodnila umělecká ředitelka Markéta Pášmová udělení ocenění.

Do Zlína letos zamířili herečka Tatiana Dyková a herci Petr a Matěj Formanovi, jejichž hvězdy přibyly na Chodník slávy před Velkým kinem.

Nové hvězdy na Chodníku slávy pro Tatianu Dykovou a bratry Formanovy
Zdroj: ČTK/Dalibor Glück

Návštěvnost festival těší, na řadě jsou ozvěny

Zlínská přehlídka je soutěžní, vítěze vybíraly mezinárodní poroty mezi celovečerními, dokumentárními i krátkými animovanými snímky. Zlaté střevíčky vyhrály kanadský snímek Maxova farma, belgicko-nizozemská Mladá srdce a turecko-německo-francouzský Internát. V kategorii krátkých animovaných filmů pro děti uspěl japonský snímek Kouzelná cukrlata.

Pořadatelé hlásí, že do kinosálů letos dorazilo více než 24 tisíc návštěvníků, devadesát tisíc zamířilo na doprovodný program. „Velký zájem byl také ze strany školních kolektivů, kterých jsme u nás přivítali celkem 79. Některé třídy k nám míří za filmovým programem, workshopy i zábavou prakticky z celé České republiky,“ doplnila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Na zlínský filmový týden navážou ještě Ozvěny Zlín Film Festivalu, které se uskuteční do konce června v Mikulově, Krnově, Uherském Brodě, Jičíně či Šumperku. Potvrzených je podle pořadatelů přes třicet projekcí vybraných filmů z letošního programu.