TÉMA

Petr Forman

Divák je chráněné zvíře, říkají bratři Formani

V Praze začal další ročník festivalu Arena, za nímž stojí bratři Petr a Matěj Formanovi. Všímají si, že si obecenstvo v postcovidové době více vybírá a spíše se chce bavit. „Divák je chráněné zvíře, a když můžete, musíte udělat všechno, abyste ho neztratili,“ říká Petr Forman. Oldschooloví – podle vlastních slov – kumštýři zároveň v Interview ČT24 přiznali, že nechtějí slevit z toho, co je v pojetí jejich divadelního světa podstatné: profesionalita, originalita a divadlo převažující nad výkony.
19. 6. 2023|

Boudo, kdo v tobě přebývá? Jihočeské divadlo upozorňuje na provizorium provizoriem

Jihočeské divadlo se téměř na dva měsíce stěhuje do prozatímní dřevěné Boudy. Oslaví tímto způsobem sto let od svého založení a zároveň upozorní na fakt, že celou dobu působí v provizorních podmínkách. Bouda totiž vyrostla na Mariánském náměstí, kde měla nová divadelní budova stát už od 60. let.
12. 11. 2019|

Parbleu! Bratři Formani vypustili do Areny divadlo a nový cirkus

Potřetí přivezlo Divadlo bratří Formanů do Prahy výběr ze současného divadla, nového cirkusu, hudby a audiovizuální tvorby. Do 26. června zvou diváky na festival Arena. Své představení i inscenace zahraničních souborů hrají u železničního mostu na smíchovské náplavce, kde také kotví jejich loď Tajemství.
13. 6. 2019|

Po ruské mafii se o Akumulátor 1 zajímá festival ve Varech. Uvede remasterovanou verzi

Za televizní obrazovkou existuje paralelní realita plná našich obrazů, které nám vysávají sílu. Svědectví o ní poprvé přinesl režisér a scenárista Jan Svěrák ve „svěžím filmu o únavě“ Akumulátor 1. Sci-fi komedii z roku 1994 připomene karlovarský festival, 6. července ji uvede v sekci Návraty k pramenům v remasterované verzi. Promítat by ji později měla i další vybraná kina, přislíbil Jan Svěrák v předfestivalovém rozhovoru pro ČT. Mimo jiné v něm prozradil, proč se štáb při natáčení musel mít na pozoru před ruskou mafií a čemu vadí svaly Petra Formana.
6. 7. 2018|