Boudo, kdo v tobě přebývá? Jihočeské divadlo upozorňuje na provizorium provizoriem

Jihočeské divadlo hraje v Boudě (zdroj: ČT24)

Jihočeské divadlo se téměř na dva měsíce stěhuje do prozatímní dřevěné Boudy. Oslaví tímto způsobem sto let od svého založení a zároveň upozorní na fakt, že celou dobu působí v provizorních podmínkách. Bouda totiž vyrostla na Mariánském náměstí, kde měla nová divadelní budova stát už od 60. let.

Boudu jihočeskému ansámblu zapůjčil divadelník Petr Forman, který ji divadelníkům pomáhal i postavit, dokonce usedl do bagru. Provizorní scény jsou dvě: v jedné je umístěno divadelní zázemí, pokladna a také kavárna, v té druhé se pak hraje.

„Kapacitu má podobnou jako Jihočeské divadlo, kde je 244 míst, tady jich je 230, ale díky prudké elevaci uvidí úplně všichni, na rozdíl od budovy Jihočeského divadla. Chceme tu kvalitní zvuk a tři velká topení, aby se vytopil celý sál,“ plánuje divadelní ředitel Lukáš Průdek. 

Scénu ještě ze tří stran obklopí speciální lešení, které bude sloužit jako kulisy. „Svým způsobem to jsou provizorní podmínky,“ připouští Průdek. „Na druhou stranu, Jihočeské divadlo je v provizorních podmínkách prakticky sto let,“ upozorňuje.

Napřed Bouda, pak divadlo?

Nové divadlo totiž mělo na Mariánském náměstí vyrůst už v roce 1962, z realizace nakonec sešlo. Nyní město a kraj plány oprášily, divadelníci proto doufají, že provizorní Boudou jejich působení na tomto místě nekončí. Podobně jako stejnojmenná dřevěná scéna v Praze druhé poloviny 18. století předznamenala stavbu Národního divadla.  

Jihočeský ansámbl v Boudě odehraje čtyři premiéry. Začne 21. listopadu stejným kusem, jímž zahájil před stoletím svou činnost – historicko-romantickou operou Dalibor. Uvede ji v nerealizované verzi, ve které Smetanovo dílo před dvaceti lety připravil režisér Miloš Forman pro první českou scénu. Ta se ale Formanových úprav  ještě před uvedením nakonec zalekla.