Začíná Zlín Film Festival. Mladým divákům přiblíží, co řeší jejich vrstevníci z padesátky zemí

Začíná Zlín Film Festival (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně startuje největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež. Návštěvníci se mohou do 5. června seznamovat se současnou tvorbu pro malé a mladé diváky z více než padesátky zemí světa. Vítězné tituly si odnesou Zlatý střevíček. Čestné ocenění převezmou Boleslav Polívka a Hynek Bočan.

Zahájení obstará norský snímek Lars je LOL, jehož hrdinou je chlapec s Downovým syndromem, a také český dokument Velký finále PSO. Časosběrný snímek o hudebním uskupení Police Symphony Orchestra z Police nad Metují ukazuje, že i v malém městě si lze plnit velké sny. „Kromě až trochu hollywoodského příběhu o nadšencích z maloměsta, kteří se vydávají na velká pódia, je snímek osobní výpovědí obyčejných mladých lidí o světě kolem nás,“ uvedl ke snímku režisér Dominik Kalivoda.

Obzory rozšíří české dokumenty i příběhy z exotiky

Celkem se do letošního filmového programu vešlo 289 projekcí snímků z 55 zemí světa. Kromě evropských také ze vzdálenějších koutů, jako je Kanada a Spojené státy, ale i exotických destinací – Filipín, Kolumbie nebo Ekvádoru.

„Z pozice respektovaného mezinárodního festivalu se snažíme do Zlína přivézt nejnovější produkci, která je nabitá pozitivně laděnými příběhy i silnými tématy,“ sdělila umělecká ředitelka Markéta Pášmová a doplnila: „Velmi mě těší, že speciálně letos můžeme našim divákům nabídnout mnoho filmů s nádechem exotiky – tedy něčeho speciálního. Jsme totiž přesvědčení, že prostřednictvím filmů můžeme mladým divákům rozšiřovat obzory. Ukazovat jim, jak a čím žijí mladí lidé na opačném konci světa. Pěstovat názorovou i kulturní toleranci.“

Česká kinematografie je v soutěžích dominantně zastoupena dokumenty. Kromě toho zahajovacího se bude promítat třeba také snímek Dakar Sistaz, který Jan Těšitel natočil s automobilovými závodnicemi, dvojčaty Aliyyah a Yasmeen Kolocovými. Předpremiéru předznamenávající uvedení do tuzemských kin si ve Zlíně odbude pokračování loutkového příběhu Malý pán nazvané Velký pán nebo polská fantasy Čaroděj Kajtek, ve které si zahrál Martin Hofmann.

Zlín Film Festival chce i letos připomenout režiséry, kteří část své tvorby věnovali dětem. Věnovat se bude výročí narození Oldřicha Lipského či Karla Kachyni a narozeninám Věry Plívové-Šimkové. Dvě osobnosti českého filmu ocení ve Zlíně za přínos pro děti a mládež čestným Zlatým střevíčkem. Ten převezmou režisér Hynek Bočan při zahájení a herec Boleslav Polívka na závěrečném ceremoniálu. Na chodníku slávy přibydou hvězdy Tatiany Dykové a bratří Formanových.

Teens zona a festival jako cíl školního výletu

„V mimosoutěžním programu se kromě jiného zaměřujeme na web seriály pro teenagery a zařazením sekce Vzhůru na olympiádu budeme reflektovat i blížící se sportovní svátek,“ dodala Pášmová. „V rámci teens zóny připravujeme nejen filmové projekce pro tuto generaci, ale také VR kino, besedy z cyklu Život je takovej, řadu nevšedních setkání s tvůrci a koncerty interpretů, jako je Ben Cristovao, Adam Mišík, Pam Rabbit, Prago Union a další. Prostor ale letos dostanou i samotní studenti, kteří budou bavit své vrstevníky v sobotu během Noci studentských kapel,“ nastínila výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová.

V dopoledních hodinách festival nabízí projekce a workshopy pro školní kolektivy. Nejen místní. Podle Záhorové se stále zvyšuje i zájem od mimozlínských škol, které návštěvu festivalu spojí často se školním výletem.

Dokument Velký finále PSO
Zdroj: Zlín Film Festival

Aukce klapek podpoří mladé tvůrce

Součástí zlínské přehlídky je opět Salon filmových klapek s aukcí, jejíž výtěžek podpoří mladé filmaře a začínající tvůrce. „I letos je u toho trio Miroslav Göttlich, František Květoň, Ivan Baborák, kteří byli přítomni na všech předchozích ročnících, ale je tam i celá řada dalších výtvarníků a autorů: Kateřina Miler, Iva Hüttnerová, Kristian Kodet,“ zmínil autory části z celkem 125 klapek prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Festival rovněž kromě návštěvnického programu organizuje i Zlín Industry Days pro filmové profesionály a konferenční blok Děti bez hranic určený pro pracovníky v oblasti pedagogiky.