Schodek rozpočtu bude i v příštím roce zhruba 300 miliard korun, plánuje Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) počítá i pro příští rok se schodkem státního rozpočtu ve výši zhruba 300 miliard korun, uvedla to pro ČT. Vláda chce zároveň změnit harmonogram příprav státního rozpočtu na rok 2021, sněmovně by jeho návrh předkládala do konce října, tedy o měsíc později než dosud.

Ministerstvo financí nyní začalo s přípravou rozpočtu na rok 2021. Více jasno do finální podoby rozpočtu a výše deficitu na příští rok má vnést makroekonomická predikce, která bude hotova v srpnu. „Ta rozhodne,“ řekla Schillerová.

Zatím při plánování schodku vychází ministryně zhruba ze čtyř procent hrubého domácího produktu, tedy s deficitem 270 miliard korun.

Pro letošní rozpočet se nyní počítá s deficitem až 300 miliard korun. V době před krizí se předpokládal schodek 40 miliard, což bylo později dvakrát změněno. Nejdříve na 200 miliard, později pak na 300 miliard. 

Části opozice se postup vlády nelíbí

Na odevzdání návrhu rozpočtu sněmovně chce vláda o měsíc více času než dosud. Příslušnou novelu proto předloží ve středu poslancům ke schválení. 

„Je trošku úsměvné, že vláda argumentuje tím, že chce mít nejpřesnější čísla. V uplynulých letech, kdy jsme žádné výkyvy neměli, tak vláda plánovala rozpočet a nakonec skončil desítky miliard jinak, než si plánovala,“ podotkl k tomu místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Části opozice se pak nelíbí například fakt, že vláda hodlá novelu prosadit ve stavu legislativní nouze.

„My jsme vládu kritizovali i na grémiu sněmovny, že ty návrhy nám chodí velmi pozdě a vláda podle mě selhává. Měla de facto dva měsíce na to, aby tyto zákony připravovala,“ uvedl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Komunisté změny podpoří, spor je o škrtání výdajů

Jinak to vidí KSČM, která vládu ANO a ČSSD podporuje. „Prostě je taková výjimečná doba a řešení je potřeba přijímat. Na druhou stranu chápu ministerstvo a chápu vládu. Jak dochází k postupnému oživování ekonomiky, tak se těžko dělá predikce,“ řekla předsedkyně rozpočtového výboru, Miloslava Vostrá (KSČM). Komunisté plánují změny podpořit a je tak pravděpodobné, že projdou.

Opozice ale zdůrazňuje, že teď je prostor, aby vláda přehodnotila výdaje a vyškrtla ty, které nejsou nutné.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček tomu oponuje. „Státní podpora je cesta, kterou jdou země ve světě, a je evidentní, že touto krizí se nebude možné proškrtat. Celá pandemie bude velmi nákladná.“

Podle sociálních demokratů je potřeba podporovat spotřebu a se schodkem v řádech stovek miliard je nutné počítat nejen letos.