Rusko zahajuje sankční odvetu. Britským aerolinkám zakázalo vstup do vzdušného prostoru

Moskva podle šéfky horní komory parlamentu Valentiny Matvijenkové připravila soubor odvetných sankcí proti západním zemím. Senátorka podtrhla, že dobře zná slabiny Západu, citovala ji agentura TASS. Ruské ministerstvo hospodářství uvedlo, že pracuje na opatřeních k minimalizaci západních sankcí a že hodlá prohlubovat obchodní a ekonomické vztahy s asijskými zeměmi. Rusko už zakázalo britským aerolinkám vstup do svého vzdušného prostoru, oznámila agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija. Krok je odvetou za zákaz letů ruské společnosti Aeroflot do Spojeného království, informovala agentura Reuters.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Zákaz pro Brity se vztahuje nejen na lety do Ruska, ale také na lety nad ruským územím. Ruský vzdušný prostor je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií, upozornila agentura AFP.

„Domnívám se, že je to jejich odveta za to, že jsme Aeroflotu zakázali létat a přistávat ve Spojeném království,“ uvedl britský ministr obrany Ben Wallace. Rosaviacija uvedla, že její opatření je reakcí na nepřátelská rozhodnutí britských úřadů.

Připraveny další sankce

„Pokud jde o odvetné sankce, tak jsou také připraveny. Nebudou zrcadlit sankce proti Rusku. Dobře ale známe slabá místa Západu,“ sdělila Matvijenková. Ujistila, že vedení země se bude snažit minimalizovat dopady západních kroků a že stát bude nadále plnit své sociální závazky.

Váhavost západních zemí okolo spuštění nově postaveného plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět plyn z Ruska po dnu Baltského moře do Německa, je podle ní dočasná. Matvijenková dodala, že i kdyby byl Nord Stream 2 do sankcí zahrnut, Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem plynu do Evropy.

Německý kancléř Olaf Scholz již v úterý uvedl, že udělení souhlasu k provozu plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek uvedl, že sankce uvalené na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu sice způsobí Moskvě problémy, tyto potíže se však podle něj podaří vyřešit. Upozornil rovněž, že Rusko záměrně snížilo svou závislost na dovozu, aby se před hrozbou sankcí chránilo.