TÉMA

Vzdušný prostor

Rusko při útoku na Ukrajinu narušilo střelou polský vzdušný prostor, uvedla Varšava

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo podle médií velitelství polských ozbrojených sil. Incident se podle něj stal nad ránem. Polská armáda už předtím informovala, že aktivovala polská a spojenecká letadla v souvislosti s ruskými útoky na Ukrajinu u hranic. Terčem dalšího úderu se v noci na neděli stal Kyjev, nasazena byla protivzdušná obrana, informuje agentura Ukrinform, podle níž letecký poplach platil na celém území Ukrajiny. Protivzdušná obrana byla nasazena i ve Lvovské oblasti, která hraničí s Polskem.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 20:15|

Posádky monitorovacích letounů mohou díky výkonným radarům detekovat rakety, drony či lodě

Spojenecká letadla pravidelně mapují vzdušný prostor Severoatlantické aliance. Kvůli pokračující ruské agresi na Ukrajině hlídkují především u hranic s těmito dvěma státy. Vstříc ruským letadlům, která se příliš přiblížila ke spojeneckým zemím, vzlétly tryskáče v roce 2022 více než pětsetkrát. Loni bylo takových letů o dvě stě méně. Odborníci to vysvětlují větším posílením ukrajinské protivzdušné obrany západními zbraněmi.
18. 1. 2024|

Slovenský vzdušný prostor pomohou střežit i Maďaři

Maďarsko se nově připojí k zajištění ochrany slovenského vzdušného prostoru. Ministři obrany zemí Visegrádské skupiny (V4) podepsali deklaraci na pondělní schůzce ve Vysokých Tatrách. Bratislava po loňské invazi Ruska na Ukrajině předčasně ukončila provoz svých stíhaček sovětské konstrukce MiG-29. S Českem a Polskem se dříve dohodla na zajištění ochrany nebe do doby, než Slovensko převezme objednané americké stíhačky F-16.
12. 6. 2023|

Z Baltu by se stal „alianční rybník“. Švédsko může vstupem do NATO lépe bránit Pobaltí

Kaliningrad dosud působil na své okolí jako hrozba, brzy by mohl být slabinou. Severoatlantická aliance by získala kvalitní loďstvo – třeba ponorky, které si dokázaly poradit s americkou letadlovou lodí, zbrojní průmysl či strategický ostrov Gotland. Vstup Švédska do NATO by zcela proměnil bezpečnostní situaci v Baltském moři. Armáda skandinávské země ale není zcela bez problémů, jak ukazuje například stav letectva.
29. 5. 2023|

Pád dronu do Černého moře je vážný incident. Ruské lži budou lehce vyvratitelné, míní Macko

Úterní kolize ruských stíhaček a amerického dronu v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem způsobila další roztržku mezi oběma zeměmi. Washington obvinil piloty z nezodpovědného manévrování, které vyústilo ve zřícení amerického bezpilotního letounu. Kvůli incidentu si ve středu telefonovali ministři obrany obou zemí. Na hranici Estonska mezitím britsko-německá vzdušná hlídka musela eskortovat jiné vojenské letadlo Ruska, které odmítlo komunikovat. Ačkoliv se jedná o vážné incidenty, není eskalace v zájmu ani jedné strany, uvedl generálporučík ve výslužbě Pavol Macko v Horizontu ČT24.
15. 3. 2023|

Tchajwanský vzdušný prostor narušilo 21 čínských stíhaček

Tchaj-wan ve čtvrtek již druhý den po sobě informoval o rozsáhlém narušení své zóny protivzdušné obrany čínským letectvem. Tamní ministerstvo obrany za posledních 24 hodin zaznamenalo v rámci probíhající čínské nátlakové kampaně jedenadvacet letadel, informovala agentura Reuters.
2. 3. 2023|

Moldavsko na několik hodin uzavřelo vzdušný prostor. Příčinou byl objekt podobný balonu

Moldavská republika v úterý na několik hodin uzavřela svůj vzdušný prostor. Úřady krok zdůvodnily zajištěním bezpečnosti civilní dopravy, k opětovnému otevření došlo krátce před druhou hodinou středoevropského času. Úřad pro civilní letectví později podle agentury Reuters uvedl, že obdržel zprávu ministerstva obrany o tom, že byl nad severem země spatřen malý objekt připomínající meteorologický balon. Celá událost se odehrála poblíž hranic s Ukrajinou.
14. 2. 2023|

Nad Severní Amerikou se objevil další neidentifikovaný objekt. Spojené státy jej sestřelily

Armáda Spojených států sestřelila nad Huronským jezerem neidentifikovaný objekt. S odvoláním na americké činitele o tom v neděli informují zahraniční tiskové agentury. Za poslední tři dny je to nad Severní Amerikou už třetí neznámý objekt, který armáda sestřelila. Minulý týden pak Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní.
12. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 00:00|

Americké a kanadské stíhačky sestřelily další neidentifikovaný létající objekt, oznámil Trudeau

Kanadská a americká letadla sestřelila neidentifikovaný objekt nad severní Kanadou, oznámil v sobotu kanadský premiér Justin Trudeau s tím, že trosky blíže neurčeného předmětu budou nalezeny a prozkoumány. Trudeau řekl, že o celé záležitosti jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten o den dříve nařídil sestřelit podobný objekt nad Aljaškou.
11. 2. 2023|

Použili jste vůči našemu balonu nepřiměřenou sílu, kritizuje Čína Američany

Peking v pondělí obvinil USA z použití nepřiměřené síly kvůli sestřelení čínského balonu, který byl podle Washingtonu vybaven špionážní technikou. Japonsko oznámilo, že prošetřuje možnou spojitost mezi čínským balonem a podobnými létajícími objekty, které byly nad zemí spatřeny v předchozích letech. Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli incidentu odložil plánovanou návštěvu Pekingu. Čína přiznala, že další balon, který byl pozorován nad Latinskou Amerikou a Karibikem, je její. Podle ní slouží jen civilním účelům, informovala BBC.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 22:32|

Kolumbie potvrdila možný přelet balonu ve svém vzdušném prostoru

Kolumbijská armáda potvrdila možný přelet balonu vzdušným prostorem své země, napsala agentura Reuters. Spojené státy v sobotu sestřelily nad Atlantským oceánem čínský balon, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Kolumbijské vzdušné síly vydaly téhož dne prohlášení, v němž poskytly omezené podrobnosti týkající se možného balonu, který jejich systém protivzdušné obrany lokalizoval v pátek ráno.
5. 2. 2023|

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou, tvrdí Pentagon

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou. S odkazem na sdělení Pentagonu o tom informuje stanice CNN a tiskové agentury. První čínský balón byl pozorován už několik dní ve vzdušném prostoru Spojených států a americké úřady o něm informovaly v pátek. Úřady uvedly, že „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad vojenskými objekty v USA. Zvažovaly jeho sestřelení nad zemí, nyní uvažují, že ho sestřelí až na Atlantským oceánem. Čína uvedla, že incidentu lituje, a balón označila za meteorologický.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 19:19|

Nad USA se pohybuje čínský balon, podle úřadů je špionážní. Blinken odkládá cestu do Pekingu

Nad Spojenými státy se několik dní pohybuje čínský špionážní balon, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný vysoce postavený americký činitel z resortu obrany. Čínské ministerstvo zahraničí reagovalo tvrzením, že balon je civilním výzkumným přístrojem, který sleduje hlavně počasí. Americké ministerstvo obrany na žádost prezidenta Joea Bidena dokonce zkoumalo možnost, že by balon sestřelilo. Šéf americké diplomacie Antony Blinken kvůli incidentu odložil cestu do Pekingu plánovanou na tuto neděli.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 22:17|

Do vzdušné obranné zóny Tchaj-wanu vniklo 71 čínských letounů. Jde o dosud největší takovou aktivitu

Do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) proniklo za posledních čtyřiadvacet hodin 71 čínských vojenských letounů a dronů. Informovala o tom v pondělí podle agentury Reuters tchajwanská vláda. Jde o dosud nejrozsáhlejší hlášené proniknutí čínských strojů do zóny, uvedla tchajwanská agentura CNA. Spojené státy to označily za provokativní a destabilizační.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:56|

Soul hlásí narušení vzdušného prostoru drony z KLDR. Reagoval varovnými výstřely

Jižní Korea v pondělí nasadila do akce stíhačky a bojové vrtulníky a vypálila varovné výstřely poté, co se v jejím vzdušném prostoru objevilo pět severokorejských bezpilotních letounů. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informují světové zpravodajské agentury. Soul také oznámil, že po narušení svého vzdušného prostoru provedl výzvědný let nad KLDR.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:34|

Čínská letadla a lodě se přiblížily Tchaj-wanu. Ostrov v reakci vyslal vlastní stíhačky

Čínská armáda za posledních 24 hodin vyslala do blízkosti Tchaj-wanu 39 letadel a tři plavidla. Tchaj-pej na ohrožení vzdušného prostoru ostrova reagovala vysláním vlastních stíhacích letounů. Podle agentur Reuters a AP o tom ve čtvrtek informovalo tchajwanské ministerstvo obrany.
22. 12. 2022|

České gripeny hlídají nebe nad pěti státy. Systém je na hraně, je nás málo, říká velitel stíhačů

Čeští stíhači střeží se svými čtrnácti gripeny vzdušný prostor pěti zemí. Kromě Česka létají také nad třemi pobaltskými republikami a nově i nad Slovenskem. Podle velitele čáslavské základny taktického letectva Jaroslava Míky není situace vzhledem k malému počtu nadzvukových stíhaček ideální, mimo jiné je důsledkem redukce plánované účasti nadzvukového letectva na velkém cvičení Ample Strike. Míka ale v rozhovoru pro Studio 6 zdůraznil, že čeští stíhači své úkoly dokážou plnit, gripeny mohou po startu z Čáslavi operovat i na nejzazším východě Slovenska.
5. 9. 2022|

Tchaj-wan sestřelil neidentifikovaný dron, který vstoupil do jeho vzdušného prostoru

Tchajwanská armáda sestřelila neidentifikovaný civilní dron, který vstoupil do tchajwanského vzdušného prostoru nedaleko souostroví Ťin-men, jež se nachází v blízkosti břehů Číny. Informovala o tom agentura Reuters. Připomněla, že Peking od začátku srpna provádí v okolí Tchaj-wanu vojenská cvičení. Manévry Čína zahájila v reakci na návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji.
1. 9. 2022|

Česko a Polsko zabezpečí slovenský vzdušný prostor. Ministři podepsali dohodu

Česká armáda pomůže Slovensku s ochranou vzdušného prostoru. Dohodu v sobotu podepsala česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm. Na ochraně se bude podílet také Varšava, pod dohodu proto svůj podpis připojil i polský ministr obrany Mariusz Błaszczak. Česko a Slovensko budou také spolupracovat při nákupu obrněnců CV90.
27. 8. 2022Aktualizováno27. 8. 2022, 17:05|

Vláda schválila armádní mise. Na východ NATO by mohlo jet až 1200 vojáků

Vláda schválila návrh mandátu na působení české armády v zahraničních operacích do roku 2024. Počítá mimo jiné s nasazením až dvanácti set vojáků na východní hranici NATO, oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Mandát musí schválit parlament. Vláda také projednala, že české letectvo pomůže od září minimálně do konce roku 2023 s ochranou slovenského vzdušného prostoru.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 15:54|

Saúdská Arábie otevřela vzdušný prostor všem dopravcům. Podle USA se to týká i letů z Izraele

Saúdská Arábie se rozhodla otevřít svůj vzdušný prostor všem leteckým dopravcům, kteří splňují podmínky pro přelety. S odkazem na prohlášení saúdskoarabského úřadu pro civilní letectví (GACA) o tom informuje agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden, který v pátek odletí z Izraele přímo do saúdskoarabské Džiddy, krok Rijádu uvítal. Podle bezpečnostního poradce Bílého domu se rozhodnutí vztahuje i na lety z Izraele.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 06:02|

Česko vyhoví žádosti Slovenska o pomoc s ochranou nebe, řekl Fiala

Česko od září pomůže Slovensku s ochranou jeho vzdušného prostoru. V Otázkách Václava Moravce to řekl český premiér Petr Fiala (ODS). Jeho slovenský protějšek Eduard Heger, který byl také hostem pořadu, to ocenil, stejně jako vyslání českých vojáků k ochraně východních hranic Slovenska. Oba premiéři se kromě bezpečnostní situace a války na Ukrajině věnovali také politické situaci ve svých zemích a zdražování energií.
3. 7. 2022Aktualizováno3. 7. 2022, 13:37|

Slovenský ministr obrany požádal Česko o pomoc při ochraně vzdušného prostoru

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď požádal Česko o pomoc při dočasné ochraně slovenského vzdušného prostoru. Svou žádost přednesl při návštěvě své české kolegyně Jany Černochové (ODS). Po jednání s ministryní uvedl, že jde o projekt, do něhož se vedle Čechů zapojí také Poláci. Podle Černochové bude Česko nyní jednat o podmínkách této pomoci.
18. 6. 2022|

„Došlo k nemyslitelnému,“ kritizoval Lavrov tři balkánské země NATO, které mu neumožnily let do Srbska

Za bezprecedentní, nemyslitelné a hanebné označil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov rozhodnutí Bulharska, Černé Hory a Severní Makedonie nepovolit mu přelet do Srbska, kde měl v pondělí zahájit dvoudenní návštěvu. Moskva a Bělehrad jsou blízcí spojenci. Přestože Srbsko únorovou ruskou invazi na Ukrajinu odsoudilo, k západním sankcím se nepřipojilo.
6. 6. 2022|