Rusko čelí nedostatku paliv. Ve hře je přechodný zákaz vývozu ropných produktů ze země

Ruská vláda zvažuje, že na určitou dobu zcela zakáže vývoz ropných produktů, aby tak stabilizovala domácí ceny pohonných hmot. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě, v poslední době se však potýká s nedostatkem pohonných hmot v důsledku kombinace negativních faktorů. Těmi jsou údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou a slabý kurz rublu.

Další možností, o které vláda v důsledku problémů na domácím trhu s pohonnými hmotami uvažuje, je podle agentury TASS zvýšení cla na vývoz ropných produktů. Podle zdrojů agentury Interfax by se dodatečné clo vracelo firmám, které by plnily kvóty ministerstva energetiky pro dodávky ropných produktů na domácí trh.

K dočasnému zastavení vývozu ropných produktů již začátkem září vyzval ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Varoval, že nedostatek pohonných hmot by mohl narušit podzimní sklizeň i setbu.

Zdroje z odvětví koncem srpna agentuře Reuters sdělily, že situace na ruském trhu s pohonnými hmotami by se mohla v příštích měsících dál zhoršovat.