Obchod s USA dosahuje jedenácti miliard dolarů ročně. Vystrčilova mise ho má dál podpořit

Události: Vystrčil vyrazil na podnikatelskou misi do USA (zdroj: ČT24)

Česko má nebývale vyrovnanou bilanci zahraničního obchodu se Spojenými státy. Vzájemný dovoz a vývoz s naším nejdůležitějším obchodním partnerem mimo Evropskou unii se blíží jedenácti miliardám dolarů ročně. Rozvinout další spolupráci má po mnoha letech první podnikatelská mise, která do USA vyrazila s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Americké firmy přišly kvůli sankcím reagujícím na invazi na Ukrajinu o významný ruský trh. Hledají proto nové možnosti investování, tentokrát však v zemích demokratických, stabilních a s dobrými vztahy s Washingtonem. Mezi nimi může být i Česko.

„Tím, jak Spojené státy podporují střední a východní Evropu obrannou spoluprací, ty země to dál přibližuje k sobě a otevírá to mnoho dveří pro další byznys,“ říká viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková.

Z druhé strany oceánu nabízí například společnost IBM svůj projekt na zvládání uprchlické krize. Nový program mimo jiné překládá dokumenty a zároveň ověřuje jejich pravost. Úřady rychle zjistí, jestli jednají s uprchlíkem v nouzi, nebo třeba osobou představující bezpečnostní riziko.

Software na zvládnutí uprchlické krize

„Umělá inteligence se neustále učí. Čím více lidí přichází, tím rychleji zvládne analýzu dokumentů, jejich překlad i zprostředkování pomoci, kterou daná osoba potřebuje,“ vysvětluje výkonný ředitel IBM pro veřejné projekty Dan Chenok.

Společnost pomáhala americké vládě s přemístěním sedmaosmdesáti tisíc Afghánců během loňského hektického odchodu spojeneckých sil z blízkovýchodní země. Je přesvědčena, že teď by byl software prospěšný také při poskytování pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.

„My to pořád chceme řešit z centra nějakými nařízeními a směrnicemi a ono možná ten přístup opačný, že to jde zdola, od těch, kteří se s těmito problémy dnes a denně setkávají, by mohl být efektivnější,“ zvažuje nabídku předseda Senátu Vystrčil.

Inovativní a designový hasicí přístroj

Své produkty do Spojených států zase přiváží čeští podnikatelé. Například designový hasicí přístroj, který není třeba schovávat, aby nehyzdil interiér, a který zároveň splní svůj účel v případě požáru. Jde o zcela nové řešení české firmy, která by svůj výrobek ráda dodávala i do amerických mrakodrapů.

Nový český hasicí přístroj na sobě má dvaadvacet inovací. Kromě samotné funkce hašení obsahuje také štít, jenž chrání před žárem a je na něm dost místa na další doplňkové vybavení, které může v krizové situaci zachránit život. Štít může obsahovat lékárničku, defibrilátor nebo dýchací masku. Vývoj trval čtyři roky a česká společnost přišla s unikátním řešením.

„Samozřejmě je tam světlo a zvuk. Je tam takový evakuační modul, který vytáhnete poté, co využijete tu hasicí schopnost přístroje a už můžete běžet jen s baterkou a sirénou, aby vás jednoduše našli,“ popisuje Zuzana Ambrožová ze společnosti Amplla.