Sto dní války mělo závažný dopad na ekonomiku Česka. A přijde další zdražování, varují obchodníci

Události: Sto dní války na Ukrajině a dopad na ekonomiku (zdroj: ČT24)

Válka na Ukrajině trvá sto dní, ekonomické důsledky pociťují všechny evropské země včetně Česka. Panuje také nejistota ohledně budoucnosti. Firmy i jednotliví spotřebitelé zvažují, jak nahradit možný výpadek ruského plynu. Někteří obchodníci varují před dalším zdražováním. Ruská invaze navíc ještě zesílila problémy v dodávkách, které začaly už během covidové pandemie.

„Největší úder, který českou ekonomiku zasáhl, byly dramaticky zvyšující se ceny energií, elektřiny a plynu. Jsme jedna z nejprůmyslovějších ekonomik v Evropské unii a naše ekonomická náročnost je vyšší, tedy i ten zásah byl mnohem tvrdší než jinde v Evropě,“ vysvětluje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. 

Jako problém číslo dvě označil výpadky v dodavatelských řetězcích. „Situace přinesla hlubší komplikace na trhu práce, prohloubila dlouhodobý nedostatek pracovníků. Už několik let chybí stovky tisíc zaměstnanců,“ dodává Špicar.

Studio ČT24: 100 dní války na Ukrajině a její ekonomické dopady (zdroj: ČT24)

Velký problém představuje také zdražování pohonných hmot. Benzin zdražil na přelomu února a března během dvou týdnů o deset korun. Nejvyšší ceny u nafty byly 13. března, kdy řidiči zaplatili za litr v průměru téměř 50 korun. Teď stojí diesel i natural 95 zhruba 45 korun a 50 haléřů.

Dražší jsou i potraviny, zejména ty, které ve velkém vyváží Ukrajina a Rusko. Jsou to hlavně obilniny, což se odrazilo na ceně mouky. Další zdražování ale čeká i jiné potraviny, včetně masa. „O dvacet procent minimálně,“ odhaduje majitel rodinného řeznictví v Hradci Králové Jaroslav Slavík.

S nárůstem cen u hnojiv a krmiv se totiž potýkají i zemědělci. „Loňská cena ledku byla okolo 4700 korun, dnes je nakoupený za 10 800,“ poukazuje Ladislav Menšík, ředitel podniku Agrospol Knínice.  

Vývoj cen pohonných hmot
Zdroj: ČT24

Lidé nakupují elektrické vařiče

S ruskou invazí na Ukrajinu přišla další nejistota v podobě cen a možného nedostatku plynu a ropy dodávaných z Ruska. Firmy, které jsou závislé na plynu, čím dál častěji přemýšlejí, jak ho nahradit. A stejně tak přemýšlejí o alternativách i samotní lidé.

„Snažíme se najít alternativu, ale zatím neúspěšně,“ připouští Jan Korčák, obchodní ředitel firmy Balsac Papermill, která se zabývá výrobou balicího papíru. „Jsme stoprocentně závislí na plynu. V okamžiku, kdy nebudeme mít plyn, musíme prakticky z hodiny na hodinu zastavit výrobu,“ dodává.

Pomoc státu kvůli inflaci
Zdroj: ČT24

Také obchodní řetězce a e-shopy si všímají, že se lidé na možný nedostatek plynu připravují. „Vidíme, jak se obavy zákazníků z nedostatku plynu a rychle rostoucích cen energií promítají do jejich nákupního chování. Typickým příkladem je enormní zájem o elektrické vařiče,“ říká tisková mluvčí obchodu Mall.cz Pavla Hobíková.

Na rychlé zdražování reagovala vláda tím, že schválila příspěvek pět tisíc korun na každé dítě do 18 let. Dostanou je rodiny, které loni vydělaly do milionu korun hrubého. U pohonných hmot pak od prvního června do konce září vláda snížila o korunu a padesát haléřů spotřební daň.