Obchod Česka s USA na vzestupu. Spojené státy jsou pro tuzemské firmy nejdůležitějším trhem mimo EU

Ekonomická a obchodní témata se nevyhnou premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který zamířil na návštěvu Spojených států amerických, kde se sejde i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Data ukazují rostoucí trend ve vzájemném obchodu obou zemí.

Spojené státy byly v loňském roce pro české exportéry dvanáctým nejvýznamnějším obchodním partnerem. Mimo Evropskou unii se dokonce staly nejdůležitějším, když na druhé místo odsunuly Rusko. Domácí firmy na trh v USA loni vyvezly podle údajů Českého statistického úřadu zboží za 91 miliard korun. Pro srovnání, do Ruska to bylo za 90 miliard a do Číny za 56 miliard korun.

„Vztahy jsou poměrně dobré, protože Česká republika dlouhodobě vysílá signál, že chce být partnerem Spojených států,“ poznamenává analytik z Golden Gate Pavel Ryba.

Vývoj exportu z ČR do USA (v miliardách Kč)
Zdroj: ČSÚ (zahraniční obchod v přeshraničním pojetí)

Český zastupitelský úřad ve Washingtonu pro portál státní agentury CzechTrade BusinessInfo.cz přiblížil, že Spojené státy představují jedno z nejdůležitějších exportních teritorií z pohledu přidané hodnoty vyváženého zboží. K nejdůležitějším vývozním položkám se řadí proudové motory, turbíny, čerpadla, stroje automatického zpracování dat i ocelové trubky či pneumatiky.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků loni uvedla, že tuzemští vývozci dosahují na amerických trzích mimořádně dobrých marží. „Menší podniky nesoutěží o obrat, ale o zisk a efektivitu prodaného objemu zboží. Díky vysokým maržím si mohou vývozci navíc dovolit pojišťovat pohledávky, což znamená snížení rizika. Americké trhy se tak stávají pro menší firmy velmi atraktivními,“ poznamenal tehdy člen představenstva AMSP Evžen Reitschläger.

Trumpa podle ekonoma musí potěšit, že do USA Češi moc auta nevyvážejí

Američané zase do Česka dováží telefonní přístroje, lékařské přístroje, letadla a jejich části, osobní automobily a farmaceutické a chemické výrobky.

Vývoj dovozu z USA do ČR (v miliardách Kč)
Zdroj: ČSÚ (zahraniční obchod v přeshraničním pojetí)

Podíl automobilů na celkovém vývozu Spojených států do České republiky podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy stoupl z 2,5 procenta v roce 2005 na necelých šest procent v roce 2015.

„Obchod s osobními automobily Trump, jak známo, sleduje obzvláště důsledně. Vadí mu, že se po newyorské Páté avenue prohání mercedesy a ,bavoráky', a nikoli produkce ze stáje General Motors. Jistě jej tedy potěší, že Česko – ačkoli jde o automobilovou velmoc – exportuje do USA jen desítky vozů ročně. Takže vlastně nic,“ přiblížil.

Všeobecně se předpokládá, že v oblasti vzájemného obchodu existuje značný potenciál k dalšímu růstu. „Měli bychom usilovat o to, abychom byli víc partnery napřímo. Dnes jsme většinou obchodním partnerem sekundárně přes nějakou firmu z Německa, z Evropy,“ podotkl analytik Ryba.

Analytik Ryba: Jsme drobným obchodním partnerem (zdroj: ČT24)

Obchodní válka jako hrozba pro export Česka

Otázkou je, jaký dopad na vzájemnou obchodní výměnu může mít zavádění cel mezi USA a Evropskou unií. Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi totiž vadí, že Unie má v obchodu s USA výrazný přebytek a že evropská cla na dovoz aut jsou vyšší než americká. Už od června 2018 uvalily USA cla na ocel a hliník. Unie začala v reakci na tento krok uplatňovat cla 25 procent na dovoz vybraného amerického zboží.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) při únorovém jednání s americkým protějškem Mikem Pompeem cla odmítl. V případě vyšších cel na auta by dopad na české firmy byl spíš zprostředkovaný – přes Německo, které je pro tuzemský automobilový průmysl klíčové a do USA ve velkém vyváží.

Obchodní bilanci se Spojenými státy lze jinak dlouhodobě označit jako poměrně vyrovnanou. V letech 2011 až 2016 vyznívala mírně ve prospěch Česka, naopak poslední dva roky více dovezly USA, z toho loni výrazně, o deset miliard. „Součet vývozu a dovozu mezi oběma zeměmi v posledních patnácti letech citelně narostl, o více než osmdesát procent,“ dodal Kovanda.

Američané tady také investují. Nejčastěji jde o velkoobchod a maloobchod, ropný, chemický a farmaceutický průmysl či ubytovací a stravovací odvětví. Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka Američané chtějí investovat do oborů s vyšší přidanou hodnotou.

Američané by mohli stavět blok Dukovan i dodat vybavení armádě

Pro americké společnosti může být zajímavá i oblast energetiky. Americký Westinghouse je jednou z firem, které podle dřívějších informací mají zájem o dostavbu bloku jaderné elektrárny. Plány na možnou stavbu nového tuzemského jaderného zdroje už ale několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. Babiš minulý měsíc řekl, že stát chce kvůli novému bloku uzavřít smlouvu se skupinou ČEZ, prioritou jsou přitom Dukovany.

Za případné americké zájmy v této věci zatím naposledy v Česku loni na podzim lobboval ministr energetiky Rick Perry. Westinghouse se přihlásil do tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín již v roce 2009. Firma ČEZ však nezískala na projekt vládní záruky a v roce 2014 soutěž zrušila.

Americké firmy usilují i o armádní zakázky. Česká armáda chce třeba pořídit dvanáct víceúčelových vrtulníků a mezi hlavními uchazeči jsou právě americké firmy Bell a Sikorski. Podle dřívějších odhadů se jedná o zakázku v hodnotě deseti až patnáct miliard korun. Česká armáda má zájem nejen o dodávku samotných strojů, ale také o výcvik pilotů, mechaniků, zajištění dodávky náhradních dílů či servis.