Obce uvítaly záměr vlády kompenzovat jim výpadek příjmů. Výplata přes kraje prý ale vše zdrží

O příspěvek 1200 korun na obyvatele, který má obcím vyrovnat ztráty z kompenzačního bonusu pro podnikatele, nebudou muset obce žádat. Z návrhu zákona vyplývá, že po schválení normy a její publikaci ve Sbírce zákonů pošle ministerstvo financí příslušný obnos krajům do 60 pracovních dnů, ty pak obcím příspěvek přepošlou do pěti dnů. Zástupci obcí již návrh přivítali.

Sdružení místních samospráv uvítalo vládní záměr vyplatit obcím 1200 korun na obyvatele, není podle něj ale standardní, že je vyplatí přes kraje, protože obce jsou schopny komunikovat s vládou prostřednictvím finanční správy. Uvedl to europoslanec STAN a předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák. 

Vyplácení peněz přes kraje podle Polčáka jejich přesun jenom zdrží. Možnost výplaty přes finanční správu, která provádí výplatu obcím ze sdílených daní, je podle něj zavedená. Sdružení zastupuje téměř dva tisíce obcí a měst. 

  • Ministerstvo financí odhaduje výpadek daňových příjmů pro obce na 6,6 miliardy korun. Vládou navržený příspěvek představuje celkem 12,8 miliardy korun.

Návrh vláda schválila v pondělí. Chce, aby ho sněmovna přijala ve zrychleném jednání během prvního čtení. Požádat o zkrácené jednání plánuje i senátory. V případě, že návrh projde ještě v červnu, obce by příspěvek měly dostat na konci v září, těsně před krajskými a senátními volbami. Celkové náklady budou 12,8 miliardy korun.

„Příspěvek není účelově určen a nebude podléhat finančnímu vypořádání se státním rozpočtem. Obce ho budou moci použít dle svého uvážení, například na provozní výdaje, na dofinancování výpadku daňových příjmů do oblasti investic, popřípadě kofinancování dotací,“ uvádějí autoři návrhu. Kolik přesně obce dostanou, bude záviset na bilanci obyvatel podle Českého statistického úřadu k 1. lednu 2020.

Zástupci obcí a krajů před několika týdny kritizovali, že podle jejich odhadu přijdou obce, města a kraje kvůli kompenzačnímu bonusu pro OSVČ či zpětné kompenzaci daňových ztrát asi o 20 miliard korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že podle vládních propočtů přišly obce o 6,6 miliardy a kraje o 3,3 miliardy korun. Jednorázový příspěvek plánuje vláda doplnit navýšením dotací pro investice v obcích, schválila na to v pondělí 9,7 miliardy. Krajům, jejichž příjmy ze sdílených daní budou také kráceny, vláda nabídne na silnice nižších kategorií pro tento rok šest a pro příští rok čtyři miliardy korun.

Sdružení místních samospráv podle Polčáka zmapovalo ohrožené investice. „Z mapy ohrožených investic se v případě, že vláda dodrží svůj slib, stane mapa připravených investic. Obce jsou připraveny realizovat je již letos,“ uvedl.