Nezaměstnanost v eurozóně je 7,5 procenta, nejnižší za 11 let

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v říjnu klesla na 7,5 procenta, je tak nejníže od poloviny roku 2008. Proti září se snížila o desetinu procentního bodu, meziročně o půl bodu. Vyplývá to ze sezonně přepočtených údajů, které zveřejnil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii bylo bez práce 6,3 procenta lidí, stejně jako v předchozích měsících. Inflace v eurozóně stoupla v listopadu na jedno procento.

Nejnižší nezaměstnanost má hned po Česku i nadále Německo, a to 3,1 procenta, následované Polskem s podílem 3,2 procenta. Nejhorší je stabilně situace v Řecku (16,7 procenta – údaj za srpen) a ve Španělsku (14,2 procenta).

Ve 24 členských zemích EU v říjnu nezaměstnanost meziročně klesla, nejvíce v Řecku a v Estonsku. Vzhůru zamířila jen ve Švédsku, Dánsku, Litvě a Česku, kde za rok stoupla o desetinu bodu.

Proti loňskému říjnu se zlepšila situace mezi nezaměstnanými ve věku do 25 let. V celé EU byl jejich podíl 14,4 procenta (loni 15,1 procenta), v rámci eurozóny 15,6 procenta (loni 16,7 procenta).

Inflace v eurozóně stoupla v listopadu na jedno procento

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu stoupla na jedno procento, což je o tři desetiny procentního bodu více než v říjnu, vyplývá z rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Dlouhodobým cílem Evropské centrální banky (ECB) je s ohledem na hospodářský růst udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty. V eurozóně je ale inflace už dlouho výrazně pod touto hodnotou.

V září se ECB rozhodla podpořit inflaci a hospodářský růst v eurozóně uvolněním měnové politiky. Banka snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum minus 0,5 procenta z předchozích minus 0,4 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 510 miliard korun) měsíčně.

Z jednotlivých segmentů v listopadu meziročně nejvíce rostly ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků, které se zvýšily o dvě procenta, a dále ceny služeb, jež vzrostly o 1,9 procenta. Naproti tomu ceny energií o 3,2 procenta klesly.