Růst cen v říjnu zůstal na 2,7 procenta. Zdražilo hlavně jídlo a bydlení

Spotřebitelské ceny byly v říjnu o 2,7 procenta vyšší než před rokem, což je stejný růst jako v září. Podepsaly se na tom ceny potravin, ze kterých zdražily především ovoce a nealko nápoje, ale vliv má nadále i vyšší nájemné, dražší elektřina a další ceny spojené s bydlením, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení meziročního růstu na 2,5 procenta.

Meziměsíčně ceny zrychlily o 0,5 procenta, zejména vzhledem k růstu cen potravin a oděvů. „Uvedená hodnota je v souladu s odhadem trhu, ČNB čekala o desetinu vyšší hodnotu. Inflace se bude po zbytek roku pohybovat nadále mírně pod 3 % a za celý letošní rok tak dosáhne 2,8 procenta, což bude nejvyšší úroveň od roku 2012,“ konstatuje hlavní analytik ING Bank Jakub Seidler. 

Podle hlavního analytika Czech Fund Lukáše Kovandy se inflace drží stále vysoko zejména díky kombinaci boomu nemovitostního trhu uplynulých let a zdražování energií, zejména elektřiny. „Výsledkem je citelný růst cen v položce bydlení, kde elektřina meziročně zdražuje o bezmála deset procent, teplo a teplá voda o pět procent a samotné nájemné pak o takřka čtyři procenta,“ konstatuje. A přidává se i zmíněné zdražování potravin.

„Ovoce, například jablek, višní či švestek, se letos urodilo méně než loni, kdy většině sadařů přálo nadmíru teplé a suché počasí. Letos bylo počasí z hlediska ovocnářů slabší, na jaře například řádily mrazíky, což se projevuje horší než loňskou sklizní, a tudíž tlakem na meziroční vzestup cen. Opačný trend pak pozorujeme u řady druhů zeleniny, jejichž úroda byla naopak letos lepší než během loňského extrémně suchého roku,“ vysvětluje Kovanda.

A připomíná, že ani letos  v souhrnu nebyla úroda ideální, takže během října sice ceny u zeleniny klesaly, ale třeba u brambor jsou stále o bezmála čtvrtinu výše než loni v říjnu. 

Z potravin zdražuje v meziročním pohledu poměrně výrazně také vepřové. „Tento cenový nárůst je způsoben primárně epidemií afrického moru prasat, která loni v létě vypukla v Číně a od té doby se rozšířila po části Asie i Evropy. Rozsáhlé vybíjení chovů zvedá světové ceny vepřového, což tlačí vzhůru i jeho cenu v Česku,“ dodává Kovanda.

Inflace zůstane v dalších měsících blízko tří procent

V příštím roce by měl růst cen podle Seidlera mírně zpomalit. „Díky daňovým změnám se však inflace udrží poblíž 2,5 %,“ dodává.

I podle  analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky bude na počátku příštího roku růst cen ovlivněn zvýšením spotřební daně na alkohol a tabák. „Souhrnný dopad těchto změn odhadujeme na zhruba půl procentního bodu. Naopak ve směru nižší inflace by pak mělo působit snížení DPH u některých služeb od května. S přispěním těchto administrativních vlivů by se inflace měla v příštím roce pohybovat nad dvěma procenty,“ uvedl.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se ve zbytku roku inflace udrží výrazně nad dvěma procenty. „Na začátku příštího roku poté nelze vyloučit dočasné zvýšení meziroční inflace nad tři procenta,“ uvedl.

Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň upozornil na srovnání inflace uváděné Českým statistickým úřadem a Eurostatem, který uvádí 1,2 procenta. „Příčinou je jiné složení spotřebního koše. Ten evropský je jednotný po celé EU a nezapočítává nájemné. Velkou část inflace tedy způsobuje nedostatek bytů na trhu hlavně v populárních místech,“ upozornil Bartoň. 

Kovanda míní, že za celý rok by inflace měla vykázat tempo 2,7 procenta, k cíli ve výši dvou procent se bude shora přibližovat postupně během prakticky celého příštího roku. Letos už Česká národní banka nastavení svých základních sazeb podle něho měnit nebude.

A upozorňuje, že od roku 2013 je vývoj inflace v zemích Visegrádské čtyřky synchronizovanější, jak dokumentují říjnové údaje za inflaci v daných zemích. V Maďarsku a na Slovensku je inflace nepatrně rychlejší než v Česku, když meziročně v obou zemích vykazuje úroveň 2,9 procenta, v Polsku je inflace naopak nepatrně slabší, a sice na úrovni 2,5 procenta.