Do nového mýta je zatím přihlášeno 82 tisíc ze 450 tisíc aut. V prosinci hrozí kolaps, varoval ministr

Do nového systému pro výběr mýtného se zatím registrují hlavně velcí dopravci (zdroj: ČT24)

Do nového mýtného systému, jenž má být spuštěn od letošního prosince, bylo dosud přihlášeno 82 tisíc z celkově očekávaných 450 tisíc vozů. Většinu z registrovaných tvoří velcí dopravci, z menších firem, které ovšem v současném systému tvoří v souhrnu většinu, se zaregistrovalo pouze pět procent, uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Podle něj může při takto pomalých registracích nastat v prosinci dopravní kolaps.

Většinu ze zaregistrovaných vozidel tvoří auta velkých dopravců. Z jejich očekávaného počtu je evidována přibližně polovina. Problém je u malých firem, které mají méně než deset vozů.

„Pokud si malí dopravci nezačnou ve velkém vyzvedávat nové palubní jednotky, na přelomu listopadu a prosince stráví zbytečné hodiny času ve frontách,“ uvedl generální ředitel budoucího správce systému firmy CzechToll Matej Okáli. Současně ujistil, že nové mýto bude přes právní spory spuštěno od prosince.

Pozadu s registrací jsou hlavně polští dopravci

Společnost má obavy zejména z nedostatečného zájmu o registrace u polských dopravců. Ti mají v současnosti zhruba 117 tisíc palubních jednotek, do nového mýta jich je ovšem zaregistrováno kolem 15 tisíc. CzechToll proto v minulém týdnu posílil svou informační kampaň v Polsku. Problémy jsou i u dopravců z Rumunska, Bulharska a dalších zemí východní Evropy. Kremlík proto tento týden pošle dopis ministrům dopravy z těchto zemí, ve kterém je požádá o spolupráci.

Nejlépe zatím registrační povinnosti plní čeští dopravci, kteří přihlásili 41 tisíc aut a také firmy ze Slovenska, jež mají zaregistrováno kolem osmi tisíc vozidel. Kvůli očekávanému náporu dopravců na přelomu listopadu a prosince CzechToll posílil spolu s provozovateli obchodních míst personální kapacity.

Registrace do nového systému začala 22. září. Dopravci se mohou přihlašovat několika způsoby, například prostřednictvím palivových karet, přes obchodní distribuční místa, dále na pobočkách Hospodářské komory nebo přes internet.

Přípravu nového mýtného systému provázejí právní spory. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v září zatím nepravomocně zakázal plnění mýtné smlouvy, a to s ročním odkladem. Stát proti tomu podal rozklad. Kremlík i Okáli v pondělí v této souvislosti zopakovali, že přípravy nového mýta pokračují a systém bude spuštěn včas.

Konsorcium CzechToll/SkyToll vystřídá na pozici správce mýta firmu Kapsch. Konsorcium loni uspělo v tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.