Diplomacie se chystá jednat s Ruskem o náhradě škody. Ekonomické sankce premiér odmítá

Události: Česko bude po Rusku vymáhat náhradu škody z Vrbětic (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) je proti případnému přijetí ekonomických sankcí vůči Rusku kvůli teroristickému útoku ve Vrběticích. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jsou ale naplněny podmínky, aby mohla Praha po Moskvě žádat náhradu miliardové škody. Jednání povede česká diplomacie.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se v pátek setkal s českými diplomaty, které v odvetném kroku vyhostilo Rusko. Nouze o práci pro ně prý v Černínském paláci není. Diplomacie se nyní chystá spolu s ministerstvem financí na jednání s Ruskem o náhradě škody, kterou útok ve Vrběticích způsobil.

„Jsou naplněny podmínky podle mezinárodně právní odpovědnosti, které spočívají v tom, že bylo konáno v rozporu s mezinárodními normami a že je to přičítáno příslušníkům nějaké konkrétní země,“ vysvětluje šéfka státní kasy Schillerová.

Premiér Babiš jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Další kroky zatím neoznámil, případné ekonomické sankce ale pravděpodobně nepřijdou. „Ekonomické sankce vůči Rusku jsou přijímány na úrovni všech sedmadvaceti členských států EU. Nemyslím si ale, že by ekonomické sankce pomohly zejména českému průmyslu a zaměstnancům našich firem,“ zdůvodňuje Babiš.

Klid může být zatím na ruském velvyslanectví v Praze. Česko totiž v reakci na ruský krok nesáhlo k vyhoštění konkrétních lidí, ale ke snížení stavů. Moskva tedy může sama vybrat, koho do konce května pošle domů.

„My jsme jim dali měsíc a týden, je to na té dolní části diplomatických zvyklostí,“ podotýká náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Ruské konzuláty v Brně a Karlových Varech personální obsazení snižovat nemusejí.