Za středu přibylo 11 625 nových případů covidu, nemocnice začínají s očkováním dětí

Ve středu v Česku přibylo 11 625 prokázaných případů koronaviru. Proti minulé středě je to pokles o zhruba 4500 nakažených. Denní počty nových případů zpomalují v mezitýdenním srovnání 14 dní v řadě. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 5646 pacientů, v těžkém stavu je 942 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Do ordinací praktických lékařů a dalších očkovacích center začala ve čtvrtek distribuční firma Avenier rozvážet vakcíny proti covidu-19 pro děti od pěti do jedenácti let. Fakultní nemocnice Brno a další zdravotnická zařízení, která už vakcíny mají, začínají ve čtvrtek děti očkovat.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

V Česku připadá na sto tisíc obyvatel v uplynulém týdnu 748 nakažených. Incidenční číslo se od středy snížilo ve všech krajích Česka. Nejvyšší zůstává na Vysočině, kde na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 936 nakažených. V žádném jiném regionu incidence vyšší než 900 není. 

Fakultní nemocnice Brno PCR testem odhalila další případ nákazy variantou omikron u muže z Brna. Je to osmý případ v kraji a desátý celkově v Česku. Podezření na další dva případy mají hygienici v Královéhradeckém kraji, čekají na výsledky sekvenace vzorků. Variantu omikron Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru.

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) kolem epidemiologa Petra Smejkala ve středu upozornili na to, že i přes malý počet prokázaných případů se nakažlivější varianta omikron v Česku šíří komunitně a skutečných případů jsou spíše stovky. Podle nich je nutné prodloužit nouzový stav, maximálně urychlit podávání třetích dávek vakcíny, testovat dvakrát týdně ve školách i firmách, a to i očkované.

Začalo očkování dětí od pěti do jedenácti let

Fakultní nemocnice Brno nebo nemocnice v Bohumíně začínají s očkováním dětí ve věku pět až jedenáct let. Jejich registrace začala v neděli –⁠ dostat mohou pouze vakcínu od firmy Pfizer, která se podává v třetinové dávce.  

S očkováním této věkové skupiny začala i Fakultní nemocnice Ostrava. Vakcínu od společnosti Pfizer/BioNTech dostane podle mluvčí nemocnice Petry Petlachové prvních 210 předem objednaných dětí. Očkovat začne i Městská nemocnice Ostrava. Objednaných má prvních 16 zájemců, řekla mluvčí zdravotnického zařízení Andrea Vojkovská.

Firma Avenier ve středu začala s distribucí vakcíny pro děti od pěti do jedenácti let i do dalších očkovacích center a k pediatrům. Ze skladů v Olomouci, Táboře a Stéblové na Pardubicku rozveze celkem 300 tisíc dávek.

Celkově má Česko vakcínu objednanou pro 150 tisíc dětí, v této věkové skupině jich je zhruba 390 tisíc. Jako první s očkováním menších dětí začala ve středu Fakultní Thomayerova nemocnice v pražské Krči. 

U starších dětí ve věku dvanáct až patnáct let, které dostávají stejnou vakcínu jako dospělí, je proočkovanost přes pětačtyřicet procent. Očkování ve středu podstoupilo celkově 89 372 lidí, což je asi o 5400 méně než před týdnem. Více než 71 tisíc lidí si přišlo pro třetí, posilující dávku. 

Lék molnupiravir bude v Česku v pátek ráno

V pátek ráno by měl do Česka dorazit lék molnupiravir proti covidu-19. Tým Chytré karantény oznámil, že distributor přijímá objednávky na lék už nyní a k dispozici bude 14 400 balení. 

Molnupiravir je antivirotikum od americké farmaceutické firmy Merck. Podává se ve formě tvrdých tobolek. Podle dřívějších údajů farmaceutické firmy Merck měl lék asi padesátiprocentní účinnost při předcházení hospitalizaci po nákaze koronavirem. Agentura Reuters ale na konci listopadu uvedla, že podle posledních výzkumů má molnupiravir jen asi třicetiprocentní účinnost.

České ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo použití molnupiraviru minulý týden. V rozhodnutí úřad uvádí, že medikament je určený k léčbě pacientů s prokázaným mírným a středně těžkým covidem-19, u kterých je vysoké riziko zhoršení nemoci spojené s nutností hospitalizace.

Mladoboleslavská nemocnice odkládá plánované operace neočkovaných pacientů

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi se rozhodla odkládat plánované operace neočkovaných pacientů. Důvodem je zejména šíření nové varianty covidu-19 omikron. 

Zástupce ředitele nemocnice pro zdravotní služby Ján Dudra uvedl, že cílem opatření je ochránit jak neočkované pacienty, tak ostatní hospitalizované i personál. Odklad se bude týkat jednotek případů. 

„U velkých výkonů jsme odložili deset nebo 11 lidí,“ uvedl Dudra. Nemocnice však podle něj dál operuje neočkované na očním oddělení či na gynekologii, stejně jako veškeré onkologické neočkované pacienty a neočkované pacienty s akutními problémy.