Vystrčil ocenil medailí novinářku Lídu Rakušanovou nebo youtuberské duo Pastoral Brothers

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) předal v Den české státnosti stříbrné pamětní medaile významným českým osobnostem. Ceremoniál se tradičně odehrává v sídle horní komory ve Valdštejnském paláci. Medaile mohou získat například úspěšní umělci, vědci, sportovci či jiné osobnosti, které se zasadily o dobré jméno Česka. Medaile si ve středu převzalo celkem 19 oceněných.

Ocenění od Miloše Vystrčila dostalo například farářské a youtuberské duo Pastoral Brothers – Jakub Helebrant a Karel Müller. Pastoral Brothers jsou mladí faráři Českobratrské církve evangelické. Proslavili se hlavně na sociálních sítích, kde popularizují víru moderním způsobem. Ve svých příspěvcích se snaží bořit mýty a stereotypy o křesťanství.

Ocenění získala také operní pěvkyně a herečka Dagmar Pecková. Známá pěvkyně působila například v drážďanské Semperově opeře a Státní opeře v Berlíně, představila se také v řadě dalších významných světových scén – v Ženevě, Mnichově, San Franciscu nebo Paříži. Je také zakladatelkou festivalu Zlatá Pecka. 

Další oceněnou je i novinářka, moderátorka a spisovatelka Lída Rakušanová. Po sovětské okupaci Československa v roce 1968 odešla do exilu a pracovala v Rádiu Svobodná Evropa v Mnichově. Své profesi se věnuje dodnes – spolupracuje s českými a německojazyčnými médii, například jako komentátorka Českého rozhlasu.

Mezi držitele stříbrné medaile patří také zakladatel festivalu Jeden svět Igor Blaževič, zpěvačka Ida Kelarová nebo tanečník Yemi A.D. Ocenění získal autor mobilní aplikace Záchranka Filip Maleňák i reprezentační tým, který na mistrovství světa ve fotbale v roce 1962 vybojoval v Chile stříbro, což je dodnes jedním z největších úspěchů českého fotbalu.  

Záznam: Slavnostní předání Stříbrných medailí předsedy Senátu (zdroj: ČT24)

Oceněným je také spisovatel Petr Hořejš, který je známý především jako autor patnácti dílů knižního cyklu Toulky českou minulostí o tuzemské historii od doby kamenné do vzniku Československa.

K oceněným patřili rovněž entomologové Jan Žďárek a Milan Hluchý, jenž je zároveň předsedou spolku Ekovín, který sdružuje ekologická vinařství. Medaili dostali lingvistka a profesorka českého jazyka působící v Ústavu jazyků a komunikace neslyšících Alena Macurová, psychoterapeutka Petra Třešňáková a novinář Petr Třešňák.

V těžkých časech umíme držet při sobě, řekl Vystrčil

Předseda Senátu poznamenal, že předávání medailí má v posledních dvou letech určité pozadí, které výběr laureátů ovlivňuje. Loni to byla pandemie covidu a letos je to ruská agrese na Ukrajině. „Já v této chvíli si dovolím říci a poznamenat, že přestože neustále slýchám, že západní společnost tvoří individualisté, opakovaně se u nás v Česku, a já za to chci velmi poděkovat, ukazuje, že v těžkých časech umíme držet při sobě,“ prohlásil.

„Byl bych velmi rád, kdybyste to nynější ocenění nevzali pouze jako poděkování, ale kdybyste to také vzali jako závazek, že v tom, co děláte, budete pokračovat, že budete nadále inspirací, že budete nadále těmi, kteří ukazují ten směr, který život naplňuje, který přináší pomoc, solidaritu, svobodu a demokracii,“ požádal Vystrčil laureáty na závěr svého projevu.

„Ocenění naší činnosti, a o tom bych vás chtěla ujistit, si velmi vážíme,“ řekla za oceněné lingvistka Macurová. „A jsme si přitom ale vědomi toho, a už to tady také bylo řečeno, že bez spolupráce s dalšími lidmi nebo bez jejich podpory by možná žádné medaile ani nebyly. Takže kus každé z těch medailí patří i jim,“ dodala. Ocenění Senátem je podle ní dílem také závazkem do budoucna, a to závazkem k odvaze čelit výzvám a střetávat se s nimi.