Vláda slibuje nové dálnice, minimální důchod i dostupnější bydlení. Programové prohlášení chce schválit ve čtvrtek

Události: Termíny plnění vládních cílů (zdroj: ČT24)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) chce své programové prohlášení schválit na mimořádném jednání kabinetu ve čtvrtek. V úterý o něm jednala se zástupci odborů a firem a následně se představitelé všech pěti koaličních stran shodli na zhruba první polovině textu. Zbytek projednají ve středu. Příští týden chce kabinet s prohlášením předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru. Ministři v prohlášení slibují třeba důchodovou reformu, digitalizaci nebo dvě stě kilometrů nových dálnic. Měla by se v něm objevit i konkrétní data, do kdy plánuje koalice své sliby prosadit. Opozice doufá, že půjde o podrobnější text, než jakým byla koaliční smlouva.

Za sebou mají lídři koalice například kapitolu financí či práce a sociálních věcí. Východiska dokumentu před zasedáním takzvané K15 projednali odpoledne zástupci ODS, TOP 09, lidovců, Starostů a Pirátů s odboráři a zaměstnavateli. 

Dokument bude podle dřívějších vyjádření zástupců pětikoalice vycházet z jejího koaličního programu. Zahrnovat má i harmonogram jednotlivých plánovaných změn. Předseda lidovců Marian Jurečka, který vede ministerstvo práce a sociálních věcí, uvedl, že například změny v penzijním systému by vláda chtěla ukotvit v legislativě do konce příštího roku.

„Je to příslib pro občany České republiky, že hlas, který odevzdali ve volbách, se bude naplňovat v podobě programu, který jsme prezentovali,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Problémů je zde daleko více, než jsme tušili. Nicméně se snažíme, aby se tam otiskly jak priority resortů, tak i priority dvou koalic,“ dodal šéf Pirátů Ivan Bartoš.   

Právě doprava patří mezi nejviditelnější vládní plány. „Stěžejní stavby jsou D35 jako paralela k D1 a zároveň Pražský okruh, dokončení D1 u Přerova. Mělo by to být dvě stě kilometrů nových dálnic,“ upřesnil Kupka. Na třech stranách, na kterých priority svého resortu shrnul, píše i o rozšiřování vysokorychlostních železnic.

Resort práce a sociálních věcí se chce zaměřit na podporu rodin a změnu důchodového systému. Počítá třeba se zavedením minimálního důchodu. „Programové prohlášení vlády má vycházet z koaličního programu, tak si myslím, že všechny věci, které mohly být potenciálně třecími plochami, jsou vydiskutované,“ dodal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Resort školství zase chce zmodernizovat výuku, stejně jako vysokoškolské vzdělávání. Mezi priority patří i zlepšení finančních podmínek. „Co se týká platů učitelů, je pro nás zásadní, aby zůstaly na úrovni vzhledem k průměrné mzdě. Je to jedna z prvních věcí, které obsahuje programové prohlášení,“ sdělil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Dostupnost bydlení má podle dokumentu zajistit úprava stavebního zákona, nový systém podpory regionů plánuje vyrovnat rozdíly mezi nimi. „Samozřejmě je tam i oblast digitalizace a mohu říci, že v nadresortní digitalizaci pod úřadem vlády je velká shoda a ladí se detaily,“ konstatoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Budeme se snažit zasadit jednotlivé sliby do nějakých realistických cílů, řekněme i harmonogramu volebního období,“ slíbila šéfka sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Chybí spousta informací, upozornily odbory

Už při příchodu na zasedání tripartity část odborářů kritizovala, že nedostali kompletní programové prohlášení, což může jednání komplikovat. „Stěžuje to naši roli fundovaně argumentovat,“ podotkl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

„Přeci jen vláda je jen pár dnů v úřadu, takže jsou věci, které se nedají stihnout,“ myslí si šéf odborů Josef Středula. Kabinet by ale podle něj měl začít mluvit o úpravě daňového systému. „Požadovali jsme, aby vláda našla odvahu a otevřela debatu o daních. Je také důležité, aby v něm měla vizi,“ řekl v pořadu Události, komentáře. 

„Jestliže vláda je v situaci, že bude 420 miliard vysoký deficit a v příštím roce se to změnit moc nemůže, upozorňujeme, že problém je na straně přijmů. ODS se podílela i na zrušení superhrubé mzdy, která má na svědomí přes 200 miliard,“ kritizoval s tím, že nový kabinet by měl začít mluvit o zvýšování daní. 

UK: Vláda jedná s odboráři a podnikateli (zdroj: ČT24)


„Jsme připraveni ty změny realizovat, zároveň ale s podmínkou, že nechceme zvyšovat celkové daňové zatížení. Chceme jít cestou dodání efektivních úspor, aby stát, který nabobtnal, zase zeštíhlil,“ reagoval vicepremiér a ministr práce Jurečka (KDU-ČSL). 

Po jednání tripartity nechtěl detaily debaty komentovat prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslav Hanák. „Každý jsme představili několik připomínek, které jsme chtěli zapracovat,“ uvedl. 

Kritikou nešetřil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza: „Nebylo tam třeba ani slovo o cestovním ruchu, což je větší část ekonomiky než zemědělství.“ 

Hlavní ekonom DRFG Martin Slaný z Národohospodářské fakulty VŠE v Praze upozornil na to, že vláda nebude mít zřejmě peníze na to, aby realizovala všechny priority. Problémem rozpočtu jsou podle něj právě výdaje. „Bezesporu je správné začít těmi opatřeními na výdajové straně a tam budou muset být razantní a reflektovat ekonomickou situaci,“ vysvětlil Slaný v Devadesátce ČT24.

Zároveň si myslí, že současná inflace ujídá všem. Podle jeho názoru možná trochu méně viditelně, než jak budou probíhat rozpočtové škrty. Je zastáncem toho, že vládě nezbyde nic jiného než provést plošné rozpočtové škrty, a tudíž nemůže vyhovět všem požadavkům jednotlivých resortů. 

O vládní plány se zajímá i opozice

Vláda by měla programové prohlášení schválit v následujících dnech, nejpozději začátkem příštího týdne. Už ve středu 12. ledna totiž požádá poslance o důvěru. Získat by ji měla bez problémů, koaliční kabinet má totiž v dolní komoře 108 hlasů.

„Bohužel doteď nepředstavila řešení těch nejpalčivějších problémů současnosti, které nejvíce pálí české občany, a to je inflace, zdražování energií a situace kolem covidu,“ prohlásil na adresu nového kabinetu šéf SPD Tomio Okamura.

„Lidé by měli vědět, i opozice, jaký je plán této vlády. Koaliční smlouva by mě určitě neuspokojila. Doufám, že v programovém prohlášení vlády to bude podrobnější,“ uvedla bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO).

Po zasedání s odboráři a zaměstnavateli programové prohlášení poprvé začalo řešit také širší vedení koalice. Premiér už ale avizoval, že větší problémy při jeho schvalování neočekává.