První dva týdny se mají ve firmách testovat všichni, pak jen neočkovaní. O definitivní formě testování rozhodne vláda ve středu

Vláda v úterý jednala se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců o chystaném testování na covid-19 ve firmách. Prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslav Hanák před jednáním uvedl, že podle vládního návrhu by se prvních čtrnáct dnů měli testovat ve firmách všichni zaměstnanci. Následně by se testování týkalo pouze neočkovaných. Návrh ministerstva zdravotnictví uvádí, že zaměstnanci, kteří budou mít pozitivní samotest, by nešli na potvrzující PCR test, ale na pět dní do karantény. Po jednání ale zástupci tripartity odmítli konkrétní podobu testování komentovat s tím, že o ní vláda definitivně rozhodne až ve středu.

Vláda chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Před schválením v úterý odpoledne návrh projednávala s představiteli tripartity. 

„Je dohoda s panem předsedou vlády, že nebudeme poskytovat informace, protože bude rozhodovat vláda. Já dodržuju slovo. Je mi líto, víc vám neřeknu,“ uvedl po jednání se zástupci kabinetu Hanák. Podle něj vláda podněty zaměstnavatelů do svého plánu testování zapracovala.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula po jednání tripartity řekl, že by se měly zkrátit karantény a firmy by za provedený test od zdravotních pojišťoven měly dostat 60 korun. Bližší informace o testování ale ani on sdělit nechtěl.

„Dohodli jsme se, že otázku testování ve firmách nebudeme komentovat, zítra to rozhodne vláda. Na testování jsou ale firmy připraveny, protože v drtivé části testují už teď,“ uvedl s tím, že kabinet do podoby testování zapracuje některé podněty odborů. 

Zaměstnanci, kteří budou mít pozitivní samotest, by podle návrhu ministerstva zdravotnictví, které mělo k dispozici ČTK, nešli na potvrzující PCR test, ale na pět dní do karantény. První den po konci karantény by na pracovišti opět podstoupili antigenní test prostřednictvím samotestovací sady, v případě pozitivity by následovala karanténa.

O návrzích bude vláda jednat ve středu. Pracovník, který by po pozitivním samotestu dobrovolně podstoupil PCR test s negativním výsledkem, bude moci podle návrhu ukončit karanténu a vrátit se do práce. Návrh počítá s tím, že se budou testovat všichni zaměstnanci včetně očkovaných. Opatření se má vztahovat na zaměstnance, živnostníky, ale i třeba na odsouzené zařazené do práce v rámci věznice nebo jiného subjektu.

Testování by mělo být nově závazné dvakrát v týdnu, další test bude nutné podstoupit nejdříve třetí den po předchozím. Resort zdravotnictví úpravou pravidel reaguje na šíření nové koronavirové varianty omikron.

Vláda počítá s tím, že testy na covid bude firmám hradit ze zdravotního pojištění. Zástupci podniků ale upozorňují i na další náklady, jako je zajištění nákupu, dopravy a personální i administrativní pokrytí odběrů.

Podle Středuly ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nastínil i postup a protiepidemická opatření u zaměstnanců, kteří testování odmítnou.

UK: Vláda jedná s odboráři a podnikateli (zdroj: ČT24)

„Dá se očekávat, že pokud přijde omikron, bude velký růst nakažených. Myslím, že vláda i pan Válek jsou připraveni na to, jak situaci zvládnout. Myslíme si ale, že je potřeba vyřešit otázku nemocenských a náhrad pro zaměstnance, o tom jsme byli ujištěni,“ sdělil Středula v pořadu Události, komentáře. Nejdůležitější podle něj je, aby schválená opatření a programy obstály u soudu. Soudní zamítnutí některých návrhů minulé vlády totiž považuje za jeden z důvodů nedůvěry společnosti v politiku. 

V souvislosti s variantou omikron mají zaměstnavatelé obavy z pracovní neschopnosti mnoha pracovníků najednou. I proto vláda ve středu probere zkrácení karantény a izolace na pět dnů.

Jednání o programovém prohlášení

Od zástupců zaměstanavatelů a zaměstnanců požadoval kabinet také připomínky a náměty k programovému prohlášení. Návrh textu ale zástupci zaměstnavatelů a podnikatelů nedostali.

„Chceme, aby prohlášení obsahovalo řešení některých věcí. Například v koaliční smlouvě jsou další škrty ve výši sto miliard korun a my chceme vědět, jak to bude řešeno, aby nenastal další problém v rozpočtu,“ uvedl Josef Středula. 

Hotové programové prohlášení chce mít vláda do začátku příštího týdne. Ministři měli doplnit své priority do pondělí 3. ledna. O důvěru chce ve sněmovně Fialova vláda žádat 12. ledna. 

Úterního jednání se účastnili šéfové a šéfka všech pěti koaličních stran a ministři financí, zdravotnictví a průmyslu. Do Strakovy akademie dorazili i zástupci odborových centrál, svazu průmyslu, konfederace zaměstnavatelských svazů a hospodářské komory. O oficiální zasedání tripartity se ale nejednalo. První tripartitní schůze se uskuteční 18. ledna.