Vláda chce testování všech zaměstnanců dvakrát týdně. Pozastaví také výplatu Antiviru B

Události: Vláda chce povinně testovat všechny zaměstnance (zdroj: ČT24)

Vláda chce od 17. ledna zavést povinné celoplošné testování zaměstnanců dvakrát týdně. Na středeční tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Návrh ještě projedná tripartita. Vláda dále rozhodla, že od 4. ledna bude mít po pěti měsících od druhé dávky vakcíny proti covidu-19 nárok na přeočkování každý nad osmnáct let. Zároveň od Nového roku pozastavila vyplácení příspěvku B z programu Antivirus.

Testování prostřednictvím samotestů by se v novém režimu navrhovaném ministerstvem zdravotnictví nevztahovalo na zaměstnance, kteří se na pracovišti nestýkají se třetími osobami, tvrdí ČTK. Testovat by se nemuseli ani lidé, kteří pracují z domu.

Povinnost by se netýkala těch, kteří měli v posledních dvaasedmdesáti hodinách negativní PCR test nebo antigenní test provedený zdravotníkem v posledních čtyřiadvaceti hodinách. Opatření se podle Válka nebude vztahovat na zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří se testují podle jiných pravidel.

Firmy by měly mít možnost čerpat z fondu prevence zdravotních pojišťoven příspěvek šedesát korun na test. Žádosti bude možné podávat od 1. ledna, a to i zpětně za listopad, a poté vždy zpětně za předchozí měsíc. Ředitelé pojišťoven s proplácením podle Válka souhlasí, odsouhlasit ho ale musí správní rada pojišťoven.

Brífink po jednání vlády 29. prosince (zdroj: ČT24)

Na každého zaměstnance by mělo připadnout osm testů, v únoru šest. Platbu by firmy podle Válka měly získat maximálně za měsíc a půl. Ministerstvo zdravotnictví už údajně připravilo metodiku vykazování. Plánuje sjednotit záznamy pro pojišťovny a hygieny, ubýt by mělo kolonek k vyplňování.

V současnosti se jednou týdně testují zaměstnanci s nedokončeným očkování a ti, kteří v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19.

Testování je pro některé podniky složité

Podle Hospodářské komory je pro některé firmy testování logisticky náročné. Zvládnout vyšší frekvenci a zahrnout všechny zaměstnance může být ve společnostech s tisíci pracovníky nemožné, prohlásil mluvčí komory Miroslav Diro.

„Má-li se preventivně testovat přítomnost viru v těle, pak tato povinnost má být ukládána zaměstnanci, nikoliv zaměstnavateli. Zaměstnavatel má vytvářet zdravé pracovní prostředí, nemá testování organizovat. Zaměstnavatelé jsou ochotni výsledky testů kontrolovat,“ řekl Diro.

Naopak podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy některé firmy plánují zavést podobný systém, který navrhuje vláda, už od 3. ledna. Vhodný by tak podle něj byl příspěvek i na tyto testy. Testování všech zaměstnanců podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků vyřeší složité a legislativně neukotvené dotazování na stav očkování pracovníků, uvedla generální ředitelka asociace Eva Svobodová.

Kabinet Petra Fialy (ODS) také zkrátil skupině ve věku 18 až 30 let čekání na posilující dávku. Od 4. ledna na ni budou mít nárok po pěti měsících od dokončeného očkování. Podle harmonogramu nastaveného bývalou vládou by se na ně dostalo až od 19. ledna.

Změnit by se mohla i pravidla karantény a izolace. Kvůli průběhu omikronu by mohly být kratší. Vláda to projedná příští týden.

Vláda pozastavuje Antivirus B

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu po jednání vlády ohlásil, že úřady od 1. ledna zastaví vyplácení příspěvku B z programu Antivirus. Doplatí pouze podporu za listopad a prosinec.

Cílem program Antivirus B je zabránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává šedesát procent náhrady mzdy do devětadvaceti tisíc korun. Vláda Andreje Babiše (ANO) schválila, že příspěvek budou firmy čerpat až do konce února.

Hospodářská komora pozastavení plateb očekávala vzhledem ke snaze vlády upravit rozpočet a možné nejistotě v době rozpočtového provizoria. Komora věří tomu, že se podaří najít řešení pro firmy zasažené protiepidemickými opatřeními, které nepokřiví trh a neohrozí konsolidaci veřejných financí, sdělil Diro.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu předpokládá, že se protiepidemická opatření budou spíše rozvolňovat a firmy nebudou potřebovat tolik pomoci. „Vláda by měla rychle dotáhnout notifikaci kurzarbeitu, aby jej mohla využít v případě zhoršení situace,“ tvrdí Prouza.

Podniky zůstanou podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) od ledna bez podpory. „Ačkoliv jsme kompletně připravili (a projednali s profesními spolky) covidové programy C-2021 a C-Nepokryté náklady, které by pokryly mimořádné propady firem za podzim/zimu 2021, nová vláda nic nespouští. Navíc ruší úspěšný program Antivirus B,“ napsal na Twitteru.