Zvýší se platy zdravotníků, učitelů či vojáků, u státních úředníků se zmrazí, rozhodla vláda

Události: Vláda zmrazí platy úředníkům (zdroj: ČT24)

Vláda Petra Fialy (ODS) zruší plán předchozího kabinetu na plošné přidání zaměstnancům ve veřejné sféře. Nynější vláda schválila zvýšení platů policistů, hasičů a vojáků plošně o 700 korun měsíčně. Polepšit si mají i zdravotníci či pedagogové. Na jeden rok se ovšem zmrazí platy všem ústavním činitelům a státním úředníkům. Kabinet jednal také o pomoci lidem postiženým nárůstem cen energií a protiepidemických opatřeních.

Platy pracovníků v sociálních službách v příštím roce stoupnou o 700 korun. Zdravotníkům se vláda rozhodla platy zvýšit o šest procent a pedagogickým pracovníkům o dvě procenta.  Vláda schválila zvýšení platů ozbrojených složek, tedy například vojáků nebo policistů, plošně o 700 korun měsíčně. Původní návrh předchozí vlády počítal s růstem o tisíc korun. 

 „Vláda se dohodla na zvýšení platů ve státní sféře, a to na takovém zvýšení, které zohledňuje stav rozpočtu a co nás čeká v příštích měsících,“ uvedl premiér. Dodal, že v případě pedagogů vláda přistoupila ke zvýšení mimo jiné také proto, aby platy učitelů neklesly pod 130 procent průměrné mzdy.

Kabinet také navrhl zmrazení platů státních úředníků na ministerstvech a dalších úřadech na jeden rok. Týká se to například zaměstnanců finanční správy nebo úřadů práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí už podle Fialy připravuje příslušnou novelu zákona.

Brífink po jednání vlády 29. prosince (zdroj: ČT24)

Minulá vláda počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta. Takové navýšení si ale nemůže podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) dovolit státní rozpočet, který je podle něj v katastrofálním stavu.

„Situace je pro vládu mimořádně složitá. Přesto jsme našli zdroje, abychom ocenili ty, co jsou v první linii boje s covidem, a pedagogy. Vzdělávání totiž bude prioritou vlády,“ řekl Stanjura. Podle něj lze chápat zvýšení platů také jako protiinflační krok.

„Největší rána pro mě je, že nulu dostanou zaměstnanci krajských hygienických stanic, uvědomil si to vůbec někdo? Že tito lidé, kteří dnes jsou nejvíc zatíženi, dostanou nula. A to nemluvím o pracovnících finančních úřadů,“ kritizuje rozhodnutí exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Kritický je také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Chceme snižovat deficit státního rozpočtu, ale nesmí to být na úkor lidí. Hned první věc, co se stala, že se snižuje deficit na úkor zaměstnanců.“

Protiepidemická opatření

Vláda projednávala i protiepidemická opatření připravená ministerstvem zdravotnictví. Od 4. ledna se nově budou moci po pěti měsících od druhé dávky očkování proti covidu přeočkovat všichni starší osmnácti let. Dosud to byli jen lidé nad třicet let. 

Od 1. ledna vláda také pozastavuje program Antivirus, konkrétně příspěvek B, doplatí jen podporu za listopad a prosinec.

Podle ministra zdravotnictví by měli zaměstnavatelé od 17. ledna testovat všechny své pracovníky dvakrát týdně. Ideální by podle něj byla varianta testování vždy po třech dnech. Návrh má podle něj projednat ještě tripartita, teprve poté by ho schválili ministři.  

Vláda ve středu schválila také soubor opatření, který připravovala skupina ministrů financí, práce, průmyslu a životního prostředí kvůli vysokým cenám energií. Lidem má pomoci zvýšení příspěvku na bydlení, v souvislosti s tím se připravuje návrh novely zákona o státní sociální podpoře. Využít bude možné také mimořádnou okamžitou pomoc. Pro podnikatele se rozšíří program Záruka v souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií.