Karantény by měly být jen pětidenní, plánuje vláda. Počet nově nakažených v pondělí vzrostl

V pondělí přibylo 9333 potvrzených případů nákazy, tedy více než minulé, ale i předminulé pondělí. Mírně přibylo hospitalizovaných, ve srovnání s předchozím pondělím jsou ale nemocnice výrazně prázdnější. Vláda se chystá kvůli chování varianty omikron zkrátit izolaci a karanténu na pět dní. Podle epidemiologa Rastislava Maďara se na nárůstu počtu případů podílí kromě omikronu také dosavadní varianta koronaviru delta. Od úterý mají všichni lidé starší osmnácti let nově nárok na posilovací dávku očkování po pěti měsících.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Ve srovnání s týmž dnem předchozího týdne stoupl počet prokázaných případů poprvé od konce listopadu – s výjimkou posledního pátku, kdy se ale přírůstek srovnával se Štědrým dnem. Více nakažených bylo ve srovnání s pondělím 27. prosince, ale i s 20. prosincem. Ve srovnání s minulým týdnem byl vyšší celkový počet provedených testů, oproti předminulému pondělí jich však bylo méně.

K množství pozitivních testů přispělo i testování ve školách. Podle Chytré karantény „bylo zjištěno 3695 (na 1944 školách) z 1 117 724 testů“. Pozitivita tedy činila třetinu procenta. Školáci a zaměstnanci škol se budou opět testovat již ve čtvrtek.

Mezi lidmi, kteří měli v pondělí pozitivní test, vůbec poprvé převažovali ti plně očkovaní. Neočkováno bylo 46 procent nově nakažených a další dvě procenta měla nedokončenou vakcinaci. Pět procent lidí testovaných pozitivně se koronavirem nakazilo i přes posilující dávku očkování.

Docela jiné to však bylo mezi lidmi, které přivedl vážnější průběh covidu do nemocnice. Hospitalizovaných mírně přibylo oproti předchozímu dnu, ale obsazeno je podstatně méně nemocničních lůžek než minulé pondělí – to bylo hospitalizováno 3749 covidových pacientů, nyní 2811. Za den lékaři nově do nemocnic přijali 140 lidí nakažených covidem-19, z nich bylo 99 (tedy 71 procent) neočkovaných nebo s nedokončenou vakcinací. V těžkém stavu je 535 pacientů, tento počet je nižší ve srovnání s minulým pondělím i s víkendem. Z 32 lidí nově hospitalizovaných na JIP bylo v pondělí 25 neočkovaných (tedy 78 procent).

Odborníci předpokládali, že v novém roce bude nakažených přibývat. Důvodem je zejména nakažlivější varianta koronaviru omikron. „Nárůst incidence by nastal v lednu i bez omikronu se samotnou deltou, ale za další stoupání bude už zodpovědný hlavně omikron, který deltu rychle nahrazuje a vytěsňuje,“ popsal Maďar.

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude v Česku dominovat zřejmě už za deset až čtrnáct dní. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může vlna omikronu přinést až padesát tisíc nových případů denně a kolem sedmi tisíc nakažených v nemocnicích.

Incidenční číslo se zvýšilo ve většině krajů Česka, výjimkou jsou kraje Olomoucký, Moravskoslezský a Královéhradecký. Nejvyšší incidence je momentálně v Praze, kde na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 475 nakažených. Proti pondělí tam tak incidenční číslo vzrostlo o 71. Relativně nejlepší situace zůstává stále v Karlovarském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 202 případů nákazy. Z okresů je týdenní incidence nejvyšší na Praze-západ s 578 , Mělnicku s 547 a Českolipsku s 507 nakaženými na sto tisíc obyvatel. V ostatních okresech je incidenční číslo pod pěti sty.

Vláda projedná zkrácení karantény a izolace

Zaměstnanci, kteří budou mít pozitivní samotest, by podle návrhu ministerstva zdravotnictví nešli na potvrzující PCR test, ale na pět dní do karantény. První den po konci karantény by na pracovišti opět podstoupili antigenní test prostřednictvím samotestovací sady, v případě pozitivity by následovala karanténa. Vyplývá to z materiálů, které by měla ve středu projednat vláda.

Nová pravidla resort zdravotnictví navrhuje od 17. ledna. Návrh počítá s tím, že se budou testovat všichni zaměstnanci včetně očkovaných. Opatření se má vztahovat na zaměstnance, živnostníky, ale třeba i odsouzení zařazení do práce v rámci věznice nebo jiného subjektu.

Testování by mělo být nově závazné dvakrát v týdnu, další test bude nutné podstoupit nejdříve třetí den po předchozím.

Varianta omikron, která v současnosti v Česku sílí, má podle dosavadních zjištění rychlejší nástup a lidé jsou dříve bezinfekční. Na druhé straně je nakažlivější. Již nyní v některých oborech chybí kvůli nákaze covidem či karanténám pracovníci. S ohledem na to hovořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) o možnosti zkrácení izolací a karantén již v prosinci.

Ministři o tom jednali i s hejtmany. Debatovali také o nákupech testů. Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) chtěl, aby kabinet centrálně zajistil testovací sady pro pracovníky samospráv. Správa státních hmotných rezerv podle něj dokáže testy sehnat nejefektivněji a také nejlevněji. Domnívá se, že zatímco SSHR dokáže sehnat testovací sady za cenu kolem 20 korun za kus, obce by zaplatily spíše kolem 50 korun.

Po jednání s vládou však Půta uvedl, že se takový velký nákup neuskuteční, protože by se nestihl do 17. ledna, kdy budou nové testovací sady potřeba. V tak krátké lhůtě by podle něj bylo možné samotesty pořídit jen za nouzového stavu, který však již skončil.

Urychlení třetí dávky očkování

Všichni dospělí mají od úterý nárok na třetí dávku očkování proti covidu-19 po pěti měsících. Dosud si lidé mladší 30 let museli počkat o měsíc déle. Urychlení se dotkne více než 251 tisíc lidí. Celkově byla posilující dávkou očkována zhruba pětina české populace a třetina těch, kteří očkování dosud absolvovali.

Ve věkové skupině 18 až 30 let bylo dosud očkováno téměř 723 tisíc lidí, z nich 47 a půl tisíce do neděle 2. ledna posilující očkování absolvovalo. Jsou to lidé, kteří dostali druhou dávku vakcíny alespoň před půlrokem, tedy nejpozději do 4. července. Ode dneška se mohou registrovat k očkování nebo si pro vakcínu přijít na očkovací místa, kde registraci nevyžadují, už pět měsíců po druhé dávce.

V úterý dopoledne hlásí některá očkovací místa, kam lze přijít bez předchozí registrace, velký zájem. V teplickém obchodním centru Fontána se začala fronta tvořit již hodinu před otevřením. Sešli se v ní lidé pod 30 let, ale i starší, kteří se o svátcích na očkování nedostali. Podle koordinátora očkování v pražském Kongresovém centru Stanislava Zezulky je však zájem nyní obdobný, jako když se možnost jít na posilující dávku otevřela předchozí věkové skupině nad 30 let.

„Očekáváme zhruba 12 až 15 tisíc zájemců, kteří se u nás budou chtít očkovat během čtrnácti dnů. (…) Kapacita byla na začátku roku rozšířena na 2500 lidí denně. Toto odbavujeme,“ uvedl s tím, že se s dalším zvýšením kapacity již nepočítá.

Nová očkovací místa se ale otevírají ve středních Čechách, konkrétně v Mladé Boleslavi. Od pondělí je možné přijít na očkování do kulturního domu a nemocnice chystá otevření ještě jednoho podobného.

V Brně je možné dostat vakcínu i na náměstí Svobody, kde je nově v provozu očkovací kamion. Kdo v něm chce očkování proti covidu podstoupit, musí se předem objednat. Společnost Podané ruce, která kamion přivezla, provozuje i další očkovací centrum, kde registrace není nutná – je v Janáčkově divadle. Do kamionu by v úterý mělo přijít na tři stovky lidí, krátce po otevření čekalo na vakcinaci v něm prvních pět.

Očkování po svátcích opět zintenzivnilo. V pondělí vykázali zdravotníci 69 027 aplikovaných dávek vakcín – z toho přes 57 tisíc posilujících – tedy o šest tisíc více než minulé pondělí, ale na druhou stranu o patnáct tisíc méně než o další týden dříve. Přes svátky očkovaných ubylo. V pracovní dny přicházelo na vakcinační místa kolem 60 až 70 tisíc lidí, na silvestra necelých jedenáct tisíc, na Štědrý den pět set a na Boží hod či Nový rok přišli jen ojedinělí zájemci.

Vydáváním očkovacích certifikátů se ale zabývá také policie. Obvinila čtyři lidi včetně dvou pracovnic vsetínského vakcinačníhp centra, že je vydávaly neočkovaným lidem. Podle policie zajistili obvinění padělané dokumenty pro více než 70 lidí, na úplatcích si přišli téměř na 500 tisíc korun.

Kabinet jedná o testování se zaměstnavateli i odbory

Odpoledne se sešli zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů, aby projednali detaily o změnách v testování ve firmách od 17. ledna. Kabinet chce, aby se testovali všichni, tedy i očkovaní, a to dvakrát týdně, nikoli jen jednou. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že v lednu bude potřeba osm testů na zaměstnance a v únoru šest. „Požádal bych pojišťovny, aby to tak bylo hrazeno,“ řekl již dříve.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslav Hanák před jednáním uvedl, že podle vládního návrhu by se prvních čtrnáct dnů měli testovat ve firmách všichni zaměstnanci. Následně by se testování týkalo pouze neočkovaných. 

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula zdůraznil, že jednání o testování na programu úterního jednání není. Byl by raději, kdyby se tím na svém oficiálním jednání zabývala tripartita. „Budeme chtít vědět, jak to bude nákladově. To znamená, kdo to bude hradit, kolik ta úhrada bude,“ shrnul.

Opozice je však kritičtější. ANO podle poslance Jiřího Maška má výhrady k tomu, že by se mělo testování ve firmách platit z pojištění, obává se, že „to bude na úkor zdravotní péče“. Poslankyně SPD Karla Maříková má výhrady i k použití antigenních testů, které považuje u bezpříznakových lidí za nespolehlivé.