Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

EMA doporučila ke schválení látku firmy Novavax (zdroj: ČT24)

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.

Česko má objednáno 370 tisíc dávek vakcíny Novavax. První dodávka by mohla přijít už v lednu, oznámil na začátku prosince tehdejší ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Základní informace o vakcíně Novavax
Zdroj: ČT24

Vakcína z můr a kůry

Proteinová vakcína Novavaxu funguje na jiném principu než preparáty firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Využívá technologii, která je dobře známá desítky let a tak mohutně otestovaná a ověřovaná. „Tato vakcína by mohla být alternativou pro lidi, kteří z nějakého důvodu, byť ten důvod je často založen na různých dezinformacích, nemají vůli se naočkovat těmi stávajícími vakcínami,“ uvedl začátkem prosince Vojtěch k preparátu Novavaxu.

Technologie se používá už řadu let proti žloutence typu B, chřipce, pásovému oparu nebo proti lidskému papilomaviru, který způsobuje rakovinu děložního čípku. 

Schvalování nové vakcíny Novavax (zdroj: ČT24)

Stejně jako ostatní vakcíny proti covidu nezpůsobuje vakcína Novavax nákazu nemocí covid-19. Tato vakcína navíc neobsahuje ani živý, ani oslabený nebo usmrcený virus.

Vakcína Novavax je ve své podstatě velmi přírodní. Obsahuje totiž spike protein (hrotový protein) získaný z buněk můry a adjuvans, který pochází z kůry stromů. Adjuvans je složka přidávaná k posílení imunitní odpovědi člověka, která vytváří vyšší hladiny protilátek.

Protein pochází z larválního stádia můry blýskavky, tedy z její housenky. Tyto buňky slouží jako jakási přírodní továrna, která pak vyrábí spike protein, tedy hrotový protein, jímž virus proniká do lidských buněk. Samotný protein spike je neškodný a nemůže způsobit onemocnění covid-19. Když se imunitní systém setká s osamoceným proteinem spike, vytvoří proti němu protilátky a zapamatuje si, jak je vytvářet v budoucnosti, tím člověk získá ochranu před budoucí nákazou nemocí.

  • Vědci vybírají požadované geny, které vytvářejí určité antigeny SARS-CoV-2 (spike protein).
  • Výzkumníci vloží tyto geny do bakuloviru, hmyzího viru.
  • Bakulovirus infikuje buňky můry a replikuje se v nich.
    Tyto buňky můry vytvářejí velké množství proteinů hrotů.
  • Výzkumníci extrahují a vyčistí  hrotové proteiny.

Na rozdíl od mRNA vakcín je tedy protein spike ve vakcíně Novavax už předem připravený, nepřipravuje se geneticky v lidském těle, je to tedy jakási další zkratka.

K čemu adjuvans?

Jako adjuvans se označují látky, které zvyšují imunitní odpověď na vakcínu. V této vakcíně umožňuje adjuvans ve formě extraktu z kůry stromu mydlokoru tupolistého dosáhnout imunitu, přitom je ale zapotření výrazně menší dávka bílkoviny spike hrotu.

Adjuvans, který používá Novavax, se jmenuje Matrix-M. Jeho základem je sloučenina saponin, která se nachází právě v měkké části mydlokoru. Tento extrakt podporuje aktivaci imunitních buněk a vytváří silnější imunitní odpověď. Saponiny se přitom přirozeně vyskytují v různých druzích rostlin, jako jsou fazole a zelený hrášek. Používají se v zemědělství, v krmivech pro zvířata, veterinárních vakcínách a v potravinách pro lidi. Saponiny mohou posílit imunitní reakce na bílkoviny. 

Vakcína s vysokou účinností, ale několika neznámými

Vakcína společnosti Novavax se bude podávat ve stejném očkovacím schématu jako většina jiných proticovidových vakcín, tedy ve dvou dávkách po třech týdnech. Měla by mít účinnost přes 90 procent proti symptomatickému průběhu, to se ale týká účinnosti proti původní variantě. Jak dobrá je ochrana, kterou poskytuje proti novějším variantám, jako je delta a omikron, se zatím neví. Společnost Novavax ale slibuje, že tato data budou dostupná v blízké budoucnosti.

Vakcína se testovala na celkem 45 tisících lidech ve dvou na sobě nezávislých studiích, výsledky byly velmi podobné a jsou podle EMA přesvědčivé a dostatečně vypovídající na to, aby jí bylo možné udělit podmínečné schválení. Vedlejší účinky byly jen mírné a velmi podobné těm, jaké jsou známé u jiných očkování - nejčastěji tedy bolest v místě vpichu, únava a nevolnost. Mizí zpravidla nejdéle po několika dnech. 

Také u této látky se zřejmě bude podávat posilující dávka, v polovině srpna totiž výrobce oznámil, že posilující dávka po šesti měsících zvýší ochranu proti variantě delta asi šestinásobně. 

Co bude dál

Firma Novavax podala evropské agentuře žádost o schválení svého preparátu 17. listopadu. Po vydání doporučujícího stanoviska vakcínu k použití v EU schválila i Evropská komise. Vakcína od Novavaxu se tak stala pátou schválenou v rámci EU, k podmínečné registraci byly dosud doporučeny vakcíny od společností Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca a Pfizer/BioNTech.

Další schvalované vakcíny proti covidu
Zdroj: ČT24

EMA posuzuje i další proteinovou vakcínu od francouzského výrobce Sanofi, kterou má podle bývalého ministra zdravotnictví Vojtěcha Česko rovněž objednanou. Vojtěch začátkem prosince zmiňoval i preparát od francouzské firmy Valneva, jehož účinnost nyní posuzuje EMA. Podle bývalého ministra zdravotnictví se však vzhledem k tomu, že je tato vakcína teprve v počátečních fázích schvalování, ČR objednávkou zatím nezabývá. K dispozici by podle něj byla nejdříve v dubnu či květnu následujícího roku.