V úterý přibylo 107 případů covidu, reprodukční číslo je nejnižší za týden

V úterý testy potvrdily 107 případů covidu. Je to zhruba o 50 méně než minulý týden. Byl ale státní svátek a ve volných dnech se méně testuje. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, kleslo na hodnotu 1,08. Je nejnižší za osm dní, uvedl resort zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, k úterý mírně kleslo na hodnotu 8,7 z pondělních 9,1.

Nejhorší situace zůstává v Praze, kde je téměř 30 nakažených na 100 tisíc obyvatel v uplynulém týdnu. Rovněž v hlavním městě ale incidence mírně klesla. Vyšší než deset je incidenční číslo ještě v Plzeňském kraji a středních Čechách. Naopak ve Zlínském kraji činí 2,2, což je nejméně v Česku.

Od začátku epidemie se v České republice koronavirus prokázal u 1 668 277 lidí. Dosud se vyléčilo 1 636 543 z nich. S covidem-19 naopak v zemi zemřelo přes 30 tisíc lidí. Počet obětí se ale v poslední době výrazně snížil. Za uplynulých sedm dní zemřeli s nákazou tři lidé, dosud poslední oběť připadá na pátek.

Počty úmrtí se vrátily na úroveň let před pandemií

Koncem letošního května se počty úmrtí v Česku vrátily podle statistiků na úroveň let před pandemií nemoci covid-19. V květnu zemřelo 9349 obyvatel České republiky. Množství zemřelých nicméně bylo stále mírně vyšší, než činí průměr za roky 2015 až 2019. 

„Zatímco v dubnu byla úmrtnost ještě o 28 procent vyšší (proti průměru let 2015 až 2019), květnový úhrn 9300 zemřelých odpovídal již jen pětiprocentní nadúmrtnosti,“ sdělila vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.

„Měsícem s historicky nejvyšším počtem zemřelých v historii samostatného Česka tak zůstává březen 2021, kdy podle předběžných výsledků zemřelo 16 700 osob, tedy o 62 procent nad průměrem,“ doplnila.

V současnosti zůstává nízký počet hospitalizovaných. V českých nemocnicích bylo v úterý s covidem 27 lidí, v těžkém stavu byli tři z nich. 

Laboratoře v úterý provedly zhruba 36 tisíc testů. Je to o téměř 100 tisíc testů méně než před týdnem. Údaje ale nelze srovnávat právě z toho důvodu, že tento týden byl státní svátek. Pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky, klesla z pondělních 2,4 na 1,9 procenta. Podíl pozitivních výsledků u preventivních testů byl 0,13 procenta.

Zdravotníci v úterý podali přibližně 32 tisíc dávek vakcíny, stejně jako v pondělí. Od začátku očkování v prosinci bylo v Česku dosud aplikováno téměř 8,6 milionu dávek. Dvě dávky dostalo téměř 3,5 milionu lidí.

Ve středu se konal mimořádný termín maturit, který ministerstvo vyhlásilo kvůli pandemii a dlouhé distanční výuce. Přihlásilo se k němu bezmála 11 tisíc středoškoláků. Ve středu měli didaktický test z matematiky a angličtiny, další předměty je čekají ve čtvrtek a pátek.

Události: Část středoškoláků se zúčastnila mimořádného termínu maturit (zdroj: ČT24)

Lidé demonstrovali ve středu na pražském Malostranském náměstí kvůli protikoronavirovým opatřením. Protestovali například proti takzvaným covidovým certifikátům. Protest pořádal mimo jiné Volný blok, podle facebookové události ale také iniciativa Vraťme děti do školy.

Protestující měli zejména české vlajky, někteří i transparenty například s nápisem „Pro svobodu volného pohybu“ nebo „Stop očkování dětí“. Demonstraci přihlížely desítky policistů i členové antikonfliktního týmu. 

Lidé odpoledne zablokovali výjezd z náměstí do Letenské ulice, tudíž ani tramvaje nemohly místem projíždět. Na místě byli těžkooděnci. Policie opakovaně vyzývala občany k opuštění vozovky, upozorňovala je, že v opačném případě se dopouštějí protiprávního jednání. „V průběhu shromáždění byla jedna osoba omezena na osobní svobodě pro podezření z přestupku neuposlechnutí výzvy úřední osoby,“ uvedl mluvčí policie.

Policie následně na Twitteru uvedla, že při řešení situace dav zaútočil na policisty, a proto na místo dorazila speciální pořádková jednotka. „Nikdo další nebyl omezen na osobní svobodě a situace se uklidnila,“ konstatovala policie.

Protestující se dopoledne zároveň seskupili před zábranami u Sněmovní ulice. Demonstranti spustili ohlušující pískot a troubení. Kolem třinácté hodiny už prostor opustili, později však znovu několik desítek lidí u zátarasů protestovalo.