Teď fotbalisté ano, nedávno tenistka ne. Hledá se cesta, jak řešit sportovní účast Rusů a Bělorusů

Díky mimořádnému schválení víz pro tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu mohou tito hráči kazachstánského klubu Tobol Kostanaj nastoupit proti Plzni. Původně měli zákaz přicestovat a jejich tým hrozil bojkotem utkání. Vláda ale vydala usnesení, podle kterého do Česka můžou. Před měsícem přitom ruská tenistka do Prahy na mezinárodní turnaj nesměla. Situaci kolem startu ruských a běloruských sportovců jak na českém území, tak i na mezinárodních turnajích se věnovalo večerní vysílání ČT24.

„Podle usnesení v České republice nesmějí startovat sportovní týmy reprezentující Ruskou federaci nebo Bělorusko. Nemohou tady startovat ani individuální sportovci reprezentující tyto agresivní režimy,“ uvedl na úvod diskuze v 90' ČT24 člen sněmovního podvýboru pro sport Karel Haas (ODS).

Vzápětí připojil, že v případě fotbalistů kazašského klubu, byť část fotbalistů je ruského původu, tak „určitě nereprezentují Ruskou federaci, reprezentují Kazachstán, kazašský klub v soukromém vlastnictví“.

90’ ČT24: Jak je to s vízy pro ruské sportovce a umělce? (zdroj: ČT24)

To poslanec a člen výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Zdeněk Kettner (SPD) v 90' ČT24 označil rozhodnutí vlády za alibismus. „Ano, je v pořádku, že tu hrají ruští fotbalisté. Stejně tak bych ale řekl, že je v pořádku, kdyby tu hrály ruské tenistky, obzvlášť tenis – individuální sport. Pod neutrální vlajkou reprezentují samy sebe,“ uvedl. Neznamená to prý, že by okolnosti nerozlišoval.

„Za mě je velice nepříjemné, když se do sportu tahá politika. Dvojí metr, který je pro mě značně nepochopitelný. Je to věc, kterou nemám rád, myslím rozdělování v případě individuálních a kolektivních sportů,“ prohlásil Kettner.

Otázka individuálních sportovců je podle Haase na individuálním posouzení. „Rozdíl mezi individuálními sportovci a týmy není, jde o to, který stát hráči reprezentují,“ pokračoval poslanec.

Hájíme české zájmy, zní z ministerstva zahraničních věcí

„Chceme primárně hájit zájmy České republiky a lidí v České republice. V tomto případě je zájem, aby Plzeň ve čtvrtek svůj zápas mohla odehrát,“ uvedl v pořadu Události, komentáře náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák (ODS).

Upozornil na to, že by byl zápas kontumačně zrušen v neprospěch Plzně, což by byla podle něj škoda. Kozák připojil, že by to podle něj znamenalo mimo jiné i poškození českého sportu.

„Myslím si, že konečně vláda prohlédla a utvrdila se v tom, že není možno uplatňovat kolektivní vinu,“ uvedla v Událostech, komentářích místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Doufá, že pokud vláda dává tuto výjimku oněm fotbalistům, tak že stejná výjimka bude platit i pro profesionální tenisty nebo další sportovce. „Profesionály, kteří na sobě nebudou mít žádné znaky Ruské federace či Běloruska a nebudou propagovat agresi na Ukrajině a Putinův režim,“ doplnila.

Kozák a Pokorná Jermanová o ruských a běloruských sportovcích (zdroj: ČT24)

Málo specifikací a „průzkum bojem“

„Myslím si, že pravidla byla jasně napsaná, ale když vezmu usnesení vlády – je to jeden a půl řádky u týmů a jeden a půl řádky u jednotlivců. Do toho se prostě nemohou vejít všechny drobné nuance,“ přiblížil v 90' ČT24 pravidla šéfredaktor redakce ČT sport Michal Dusík.

Národní sportovní agentura vydala k věci výkladové stanovisko. Podle Dusíka to pravidla zpřesňuje, ale zároveň zpestřuje jejich obsah. „Je to pořád takový průzkum bojem, to znamená, že u každého dalšího případu se bude dál a dál upřesňovat co ano, a co ještě ne,“ pokračoval. Záleží prý i na tlaku zvenčí.

Dusík poukázal také na možný tlak na vydání víz přímo od vedení Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) Aleksandera Čeferina. Ten se prý zasazoval o to, aby kazašský tým hrál kompletní. „U UEFA se to bere tak, že týmy jsou nezávislé na národních reprezentacích. Když to přeženu, dneska jsou hráči vlastně majetek týmu a je úplně jedno, jestli se ten majetek narodil v Rusku, v Bělorusku nebo na Pobřeží slonoviny, je to prostě majetek toho týmu,“ vysvětlil Dusík.

Je podle něj zapotřebí celou věc upřesnit, je potřeba dát tomu nějaké nové mantinely.

Rozdíl mezi vstupem do Česka a na sportovní utkání

„Jedna věc je vstup do České republiky, druhá věc je účast na sportovních utkáních,“ podotkl předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. Právě na základě druhého usnesení mají podle něj možnost nastoupit do utkání hráči kazašského týmu.  

„Jsem velice rád, že po úterním jednání na Národní sportovní agentuře, když jsem poté do rána nespal, tak ve středu přišlo něco, co tu věc posunulo úplně jinam a že ta věc začíná mít konečně nějaké reálné kontury,“ ocenil přístup prezident Českého tenisového svazu a evropské federace Tennis Europe Ivo Kaderka.

Nejasnosti kolem účasti, vstupu do země a dalších aktivit ruských sportovců se dotkly také tenisového svazu. Koncem července nepovolila česká cizinecká policie vstup na tuzemské území jedné z ruských tenistek. V té době přitom v Praze začínal tenisový turnaj Prague Open.

„Vnímám, že je vláda v hrozně těžké situaci, ale na druhou stranu říkám jako člověk s velkou zodpovědnost za své odvětví, že bych byl hrozně nerad, kdyby jakékoli nařízení šlo proti zájmům českého sportu, případně proti českému tenisu. Myslím si, že je šance, aby se to urovnalo a mělo to ten správný směr,“ uzavřel Kaderka.

Nejasnosti, kteří sportovci v Česku startovat můžou a kteří ne, chce vyřešit vláda novým usnesením. Po středečním jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zatím informoval, že pokud sportovci nevystupují pod vlajkou Ruska či Běloruska, nereprezentují tyto země a nenesou s sebou znaky Ruské federace spojené s okupací Ukrajiny, nebude jim účast v soutěžích v Česku zapovězena.

„Máme zájem, aby podmínky v České republice odpovídaly podmínkám v jiných státech, které stojí stejně jako Česká republika proti ruské invazi na Ukrajinu,“ řekl Kupka. Sankce a omezení uvalená na ruské kluby nebo sportovce podle něj musejí především postihovat právě Rusko a nemají dominantně dopadat na české sportovce a soutěže. V diskusi bude vláda pokračovat.