Studenti si mohli dojít na filozofickou fakultu pro osobní věci zanechané na škole po střelbě

Zpravodaj Šusta hovořil o uctění památky obětí střelby (zdroj: ČT24)

Studenti a zaměstnanci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) si mohli ve středu chodit vyzvednout své osobní věci. Vydávaly se v budově Právnické fakulty UK na náměstí Curieových od osmi do dvanácti hodin dopoledne. Další možnost si věci vzít dostanou až v lednu. Čtvrteční střelba na FF UK má dle předsednictva České konference rektorů značný dopad na psychický stav a pocit bezpečí studentů a pracovníků škol. Deník N ve středu informoval, že minulý týden našla policie při prohlídce domu v Houstoni dopis, ve kterém se útočník z filozofické fakulty přiznal k dvojnásobné vraždě v Klánovicích.

„Věci jsou vydané pouze po ověření totožnosti a proti podpisu,“ vysvětlil redaktor České televize Filip Šusta. Vstup do hlavní budovy filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha nadále není kvůli práci policie možný. Až do 2. ledna zde bylo vyhlášeno děkanské volno. Na jednání krizového štábu se případné zpřístupnění budovy fakulty řeší.

Další vydávání věcí je naplánované v průběhu ledna. Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková předpokládá, že si lidé vyzvedli už více než polovinu věcí. Ti, kteří své věci nenašli kompletní nebo vůbec, mají kontaktovat přímo krizovou linku policie. Pokud by někdo potřeboval své věci a nestihl si je vyzvednout ve středu, může se obrátit do úterý 2. ledna 2024 včetně na linku Ústředního krizového štábu UK.

Podle Šusty si zemřelé přicházejí lidé připomenout i 27. prosince. „Vchod kolem filozofické fakulty je kompletně pokrytý svíčkami, a to i přesto, že to pietní místo vzniklo o několik dní později než u nedalekého rektorátu Univerzity Karlovy,“ řekl s tím, že dříve pietu u místa střelby nešlo zřídit kvůli probíhajícímu vyšetřování.

Deník N: Policie našla dopis od pachatele, doznal se v něm k vraždě v Klánovicích

Na sbírky a charitativní fondy, pomáhající například pozůstalým obětí vraždění, se během Vánoc podařilo vybrat přes padesát milionů korun, z toho nejvíce na nadační fond zřízený Univerzitou Karlovou. Peníze lidé posílají ale i na pozůstalé obětí střelby v Klánovickém lese, které se podle dostupných informací dopustil stejný pachatel jako na filozofické fakultě.

Deník N ve středu informoval, že policie našla v domě střelce z filozofické fakulty v Hostouni na Kladensku dopis, ve kterém se muž k dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese přiznal. Portálu to potvrdil mluvčí pražské policie.

„Mohu potvrdit, že jsme v Hostouni zajistili dopis, kde pachatel napsal, že spáchal útok v Klánovickém lese,“ řekl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk. „Obsah dokumentu nyní nelze zveřejnit, a to kvůli probíhajícímu prověřování celé události,“ dodal mluvčí. Policie má podle něj v plánu vyslýchat svědky, kteří by se mohli detaily dozvědět z médií. Dopis a zbraň, jež odpovídá typu, který pachatel použil v Klánovicích, našla policie v den útoku na fakultě.

„Tragická událost, která se nedávno odehrála na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, silně zasáhla nejen naši akademickou obec, ale i celou společnost,“ uvedli ve středu ve společném prohlášení nejvyšší představitelé vysokých škol. „Důsledky této události na psychický stav a pocit bezpečí našich studentů a zaměstnanců jsou značné a budou vyžadovat pozornost všech vysokých škol,“ doplnili.

Policie řeší přes šedesát případů souvisejících se střelbou

Policie řeší přes šedesát případů, které mají s tragickou střelbou na filozofické fakultě spojitost. Týkají se například schvalování činu na sociálních sítích. U třiceti případů zná totožnost lidí.

Například jihomoravští kriminalisté během vánočních svátků vypátrali a zadrželi několik autorů příspěvků na sociálních sítích. Jeden z nich napsal, že hodlá vystřílet jedno z center zábavy v Brně. „Tam byl zadržen ostrahou a převzali si ho přivolaní policisté. Zbraň neměl a policistům sdělil, že to nemyslel vážně. I tak ho zřejmě nemine stíhání minimálně za šíření poplašné zprávy,“ popsali policisté. Podobné záměry avizoval mladistvý muž z Brna. Toho pak policisté překvapili doma. Ani u něj zbraň nenašli. Oběma mužům kriminalisté zabavili telefon pro účely trestního řízení.

Blanenští policisté zase vyšetřují případ jednapadesátileté ženy, která na operační středisko v úterý večer napsala zprávu, ze které vyplývá podpora čtvrtečního útoku. „Znovu zdůrazňujeme, že podobné jednání na sociálních sítích je velmi problematické a autorům příspěvků hrozí trestní stíhání,“ upozornil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

V jižních Čechách zase policisté zaznamenali několik případů, kdy lidé vyhrožovali střelbou. Například osmadvacetiletý muž na Jindřichohradecku vyhrožoval vystřílením celé obce. Policisté ho dopadli v Českých Budějovicích. „Muž ze Strakonic vyhrožoval zopakováním vraždění na univerzitě, vypátrán, zadržen, vyšetřován,“ uvedla policie.

Ve středu oznámila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), že se zákrokem policie proti střelci na fakultě zabývá. Nyní analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti, sdělila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Ohledně zásahu na univerzitě se objevila kritika zejména na sociálních sítích. Lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policie. Odborníci se ale vesměs shodují, že práce policistů byla profesionální.

Z Bulovky byla propuštěna další z pacientek zraněná při střelbě

Z pražské Fakultní nemocnice Bulovka byla propuštěna další z pacientek zraněných při střelbě na FF UK. „Jedna z pacientek byla propuštěna do domácího léčení, další dvě jsou stále v péči lékařů,“ sdělila mluvčí nemocnice Eva Libigerová. Jejich stav je podle ní stabilizovaný. „Jednu z hospitalizovaných čeká ve středu operace patní zlomeniny,“ doplnila. Pacientkám podle ní je nadále poskytovaná psychologická pomoc. Z odpovědí mluvčích pražských nemocnic vyplývá, že domů se vrátilo již deset z těchto pacientů.

Z Fakultní nemocnice Motol byla jedna pacientka propuštěna v předchozích dnech do domácího ošetřování. „Další zůstávají aktuálně v péči lékařů kliniky spondylochirurgie, kardiochirurgie, chirurgie a neurochirurgie a jejich stav je stabilizovaný,“ informovala Jana Merxbauerová z tiskového oddělení nemocnice. Klinika spondylochirurgie je pracoviště zabývající se úrazy a onemocněními páteře.

O dalších sedm pacientů pečovali ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, dva byli ještě před Vánoci propuštění do domácího ošetřování. Mluvčí nemocnice Tereza Romanová dříve uvedla, že hospitalizovaní mají střelná zraněná, mezi nimi průstřel hrudníku, břicha, končetin nebo hlavy. Z Všeobecné fakultní nemocnice byli podle mluvčí Marie Heřmánkové dva pacienti již propuštění, hospitalizovaný zůstává muž po průstřelu nohy.

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) přijala ve čtvrtek tři zraněné, jeden byl v kritickém stavu. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v pátek odpoledne sdělila, že ÚVN nebude ke stavu pacientů zveřejňovat informace. O dva muže a dvě ženy se středně těžkými zraněními pečovali podle mluvčí Lucie Krausové zdravotníci v Nemocnici Na Františku, dva byli ošetřeni ambulantně a ještě ve čtvrtek šli domů, dva byli propuštění v pátek.

Střelec ve čtvrtek v budově na Palachově náměstí zabil třináct lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších pětadvacet lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.