To nejhorší máme za sebou. Přichází rok naděje, věří Fiala

Vánoční projev předsedy vlády Petra Fialy (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil na svatého Štěpána se svým vánočním projevem. Připomněl, jak těžké chvíle Česká republika za sebou má, a zhodnotil vývoj země. Vzpomenul vysokou inflaci a také ozdravný balíček, který podle něj zastavil zadlužování státu. Zmínil také nedávnou tragickou událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. I přes všechny těžké chvíle a krize je Fiala přesvědčený o tom, že příští rok bude mnohem lepší.

Vánoce jsou podle Fialy obvykle příležitostí pro setkávání s blízkými, obdobím, kdy prožíváme radost a snažíme se zapomenout na každodenní starosti. „Letos to ale bylo jiné, všechny nás hluboce zasáhla brutální a ničím neobhajitelná střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy z 21. prosince,“ řekl. Modlili jsme se a modlíme se za oběti, za brzké uzdravení všech zraněných a taky za sílu pro všechny pozůstalé, doplnil.

Pro řadu lidí byly tak letošní Vánoce těmi nejsmutnějšími, sdělil premiér. „Přesto právě vánoční čas, kdy si připomínáme narození Ježíše Krista, nám po celá staletí dodává naději. Lidé přes všechny tragédie věří, že síla dobra dokáže porazit zlo, že po těžkých časech přijdou lepší chvíle,“ dodal. Zdůraznil hodnoty vděčnosti a naděje, které jsou podle něj pro ducha Vánoc příznačné.

Nové hrozby a nebezpečí

Období nebylo lehké pro nikoho včetně vlády, uvedl Fiala. Lidé se museli vyrovnávat s tím, že jim inflace bere více z výdělků a úspor, nebo že musejí více šetřit s energiemi. „A především s tím, že žijeme ve světě, který je mnohem nepředvídatelnější, který nám bere staré jistoty a přináší nové hrozby a nebezpečí,“ konstatoval Fiala.

On i vláda si plně uvědomují a vnímají, s čím vším se museli lidé vypořádat. „A chtěl bych vám poděkovat za to, že jste se s tím vším dokázali vyrovnat. I díky tomu jsme ty největší výzvy a krize společně zvládli,“ prohlásil.

Fiala: Skončí zdražování a mzdy začnou růst

Podle předsedy vlády se inflace vrátí v roce 2024 k hodnotám obvyklým před třemi roky, skončí neustálé zdražování a reálné mzdy začnou růst, dodal. „Jinými slovy – příští rok skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy začnou opět růst, projeví se to pozitivně ve vašich rodinných rozpočtech a úsporách,“ slíbil Fiala.

Za dobrou zprávu také označil, že se podařilo i díky konsolidačnímu balíčku dostat pod kontrolu zadlužování země a deficit veřejných financí klesne pod tři procenta hrubého domácího produktu. „Česká republika tedy začne mít příští rok po mnoha letech zdravé veřejné finance,“ poznamenal premiér.

Fiala také očekává v příštím roce rekordní investice. „Ještě nikdy se v naší zemi nestavělo a nedokončovalo tolik dálnic a silnic. Investujeme také do naší bezpečnosti a obrany, protože je to důležité. A rozsáhlou modernizací bude procházet česká energetika,“ řekl.

V příštím roce čeká posun díky digitalizaci, projeví se také změny ve školství. Kabinet slibuje dokončit důchodovou reformu a pokračovat v nezbytných krocích k udržení kvality a dostupnosti zdravotní péče.

Podle Fialy je tak povzbuzující, že může mluvit o naději, dobrých příležitostech a pozitivních vyhlídkách pro Českou republiku.

Na závěr svého vánočního projevu premiér všem popřál klidný konec letošního roku, hodně štěstí, zdraví a spokojenosti. „A do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem, to nám všem dodává sílu a naději,“ řekl.