Vystrčil vyzval v adventním projevu k respektu a smířlivosti. Varoval před populisty

Adventní projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila (zdroj: ČT24)

„Politici z koalice a politici z opozice postupně ztrácí schopnost spolu mluvit. Trvání na svých názorech a neochota hledat kompromisní řešení či vzájemně osočování a neslušné chování jsou častější," posteskl si předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém adventním projevu. Podle něj je trend eskalace politiky velmi nebezpečný, a je proto potřeba respektovat názory druhých a být smířlivý. Varoval rovněž před oslabováním demokracie kvůli podléhání populistům.

„V demokracii by nikdo neměl na úkor slabšího bezohledně využívat svoji převahu. Stejně tak by v demokracii nikdo neměl za každou cenu bezohledně blokovat řešení, které má podporu většiny," řekl Vystrčil. Pokud toto chování zvláště politiků bude pokračovat, rozvoj země se podle předsedy Senátu zastaví a vzroste nedůvěra v parlamentní systém.

„Že na tom nejvíce vydělávají a vydělají populisté a extremisté, je již dnes jasné a naprosto zřejmé,“ podotkl. Jejich sliby, že všechno se dá vyřešit rychle a jednoduše, jsou podle Vystrčila lživé a nereálné.

Podle předsedy Senátu je potřeba si naopak přiznat, že v minulosti všichni dělali chyby, že neexistují jednoduchá řešení, jak dát věci do pořádku, a že by všichni měli být kritičtí nejen k ostatním, ale i k sobě, být sebevědomí a nenechat se obelhávat.

Lidé by si měli například přiznat, že souhlasili s prohlubováním závislosti na levných energiích a surovinách z Ruska nebo na výrobcích a lécích Číny kvůli naivní a nezodpovědné hospodářské politice za několika minulých vlád a minulých prezidentů, uvedl Vystrčil.

„Když se potom stanete závislým na tom, co bytostně potřebujete k životu, skončíte zcela v hrsti toho, kdo vám to může poskytnout,“ poznamenal předseda Senátu. Nejen politici by podle něj měli změnit své chování a naučit se myslet i na vzdálenější budoucnost.

„A měli bychom v tomto spolupracovat, ne si házet klacky pod nohy,“ řekl v projevu šéf horní parlamentní komory. Češi podle něj dokázali v minulosti úžasné věci proto, že vždy uměli v důležitých věcech spojit síly, a ne jít proti sobě.

Události: Vánoční projevy zákonodárců (zdroj: ČT24)

V minulých třech letech Vystrčil své poselství přednášel na Nový rok. Důvodem změny termínu je to, že současný prezident Petr Pavel se rozhodl obnovit tradici novoročních projevů hlavy státu, kterou přerušil jeho předchůdce Miloš Zeman. Zeman svá poselství pronášel na druhý vánoční svátek, tedy 26. prosince, čímž chtěl navázat na tradici vánočních projevů z dob první republiky.

Na druhý vánoční svátek letos tak místo hlavy státu promluví ministerský předseda Petr Fiala (ODS). „Rozhodl se respektovat to, že první leden by měl patřit spíš prezidentu republiky,“ uvedl ředitel odboru komunikace Úřadu vlády ČR Václav Smolka.

V minulém volebním období projev přednášel i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Současná šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) to ale neplánuje.