TÉMA

Poselství

Vystrčil vyzval v adventním projevu k respektu a smířlivosti. Varoval před populisty

„Politici z koalice a politici z opozice postupně ztrácí schopnost spolu mluvit. Trvání na svých názorech a neochota hledat kompromisní řešení či vzájemně osočování a neslušné chování jsou častější," posteskl si předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém adventním projevu. Podle něj je trend eskalace politiky velmi nebezpečný, a je proto potřeba respektovat názory druhých a být smířlivý. Varoval rovněž před oslabováním demokracie kvůli podléhání populistům.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 21:00|

Papež František v poselství Urbi et Orbi vyzval k míru na Ukrajině

Papež František vyzval v tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi světové vůdce, aby vyslyšeli prosby lidu o mír na Ukrajině. Rusko zkritizoval za to, že zemi zatáhlo do krutého a nesmyslného konfliktu. „Nechť zavládne mír na válkou zmítané Ukrajině,“ apeloval. Evropská unie schválila poskytnutí dalších 50 milionů eur (v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun) na humanitární pomoc pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Předsedkyně Evropské komise vyzvala v rozhovoru pro deník Bild státy EU k rychlému dodání dalších zbraní Ukrajině.
17. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 22:29|

Litoměřická věž ukrývá poselství přístím generacím. Doprovází jej noviny nebo soupis cen

Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) vložil v pondělí do kopule, takzvané makovice, vyhlídkové věže Kalich poselství příštím generacím. Je v něm zmíněna i pandemie koronaviru. Kromě toho vložil do tubusu také stokorunu a padesátikorunu, pamětní minci k 800. výročí založení města, noviny, nynější soupis vedení města, orientační soupis cen zboží a služeb či popis stavebních úprav, které se na aktuálně rekonstruované věži dělají. Písemnosti z 18. a 19. století, které byly v makovici nalezeny 7. května, ukrývaly podobné informace, v kopuli bylo i tehdejší platidlo.
17. 5. 2021|

30 let zpět: Ukončení operace Pouštní bouře

Po šesti týdnech od zahájení operace Pouštní bouře skončila před 30 lety válka za osvobození Kuvajtu. Z Oválné pracovny Bílého domu oznámil konec konfliktu americký prezident George Bush a nastínil další kroky. Na osvobozování Kuvajtu se podílela i Československá protichemická jednotka.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 2. 2021|

„Nikdy jsme nevyhlíželi nový rok s takovou nadějí,“ řekla Merkelová v novoročním poselství

Pandemie nemoci covid-19 se stala politickým, sociálním i ekonomickým úkolem století. Ve svém poselství k nadcházejícímu roku 2021, které v předstihu zveřejnila média, to říká německá kancléřka Angela Merkelová. Varuje sice, že zima bude těžká, zároveň ale ujišťuje, že Německo se může spolehnout nejen na vakcínu, ale i na sebe samotné. S novoročním projevem před Němce předstupuje Merkelová zřejmě naposledy. V září zemi čekají volby, ve kterých se po 16 letech v čele vlády již o úřad kancléřky nebude ucházet.
31. 12. 2020|