„Nikdy jsme nevyhlíželi nový rok s takovou nadějí,“ řekla Merkelová v novoročním poselství

Pandemie nemoci covid-19 se stala politickým, sociálním i ekonomickým úkolem století. Ve svém poselství k nadcházejícímu roku 2021, které v předstihu zveřejnila média, to říká německá kancléřka Angela Merkelová. Varuje sice, že zima bude těžká, zároveň ale ujišťuje, že Německo se může spolehnout nejen na vakcínu, ale i na sebe samotné. S novoročním projevem před Němce předstupuje Merkelová zřejmě naposledy. V září zemi čekají volby, ve kterých se po 16 letech v čele vlády již o úřad kancléřky nebude ucházet.

„Myslím, že nepřeháním, když řeknu, že nikdy za posledních 15 let jsme starý rok nevnímali tak těžce a nikdy jsme přes všechny obavy a skepsi nevyhlíželi nový rok s takovou nadějí,“ říká Merkelová. „Víme, čím se můžeme viru postavit. Vedle očkování máme účinný prostředek ve svých rukách, když bude každý z nás dodržovat pravidla. My všichni společně,“ uvádí.

S vakcinací Německo začalo krátce po Vánocích, ale potrvá několik měsíců, než proočkovanost populace dosáhne 60 či 70 procent. Tato hranice je považována za nezbytnou k dosažení kolektivní imunity. „I já se nechám očkovat, až na mě přijde řada,“ říká Merkelová.

Pandemie je úkol století

Končící rok 2020 označuje za podivný, neboť všechny představy a plány ochromil koronavirus. Ten podle ní navíc zasáhl samotnou podstatu lidského chování, tedy touhu po kontaktu, objetí, rozhovoru či oslavách. „Virus učinil z normálního chování riziko a ze zcela neobvyklých ochranných opatření běžnou věc,“ říká.

Kancléřka poukazuje na to, že letošní rok pandemie byl i rokem učení, neboť na koronavirus bylo nutné reagovat, i když se o něm ještě nic určitého nevědělo. „Museli jsme činit rozhodnutí, o kterých jsme nejprve mohli jen doufat, že se ukážou jako správná,“ říká.

Pandemii považuje Merkelová za historickou krizi. „Koronavirová pandemie byla a je politickým, sociálním a ekonomickým úkolem století,“ říká. Dodává, že si je dobře vědoma, jakou to vyžaduje důvěru a trpělivost. „A za to vám z celého srdce děkuji,“ uvádí.

Poděkování lidem v první linii

V projevu kancléřka ostře kritizuje zastánce spikleneckých teorií. Podle Merkelové nejen lžou a jsou nebezpeční, ale jsou také cyničtí a bezcitní k obětem nákazy a k pozůstalým. Ujišťuje, že ona sama na mrtvé a jejich příbuzné pamatuje. „Obzvláště pak dnes večer,“ dodává.

Ve svém poselství oceňuje práci zdravotníků a pečovatelů, ale také zaměstnanců supermarketů, zásobování, pracovníků hromadné dopravy, policistů či učitelů. Děkuje rovněž každému, kdo zodpovědně nosí roušky a dodržuje odstup.

Německo vyvinulo první spolehlivé testy i vakcínu

Merkelová v závěru připomíná, že to bylo Německo, které první přišlo se spolehlivým testem na určení koronavirové nákazy, a že to byla německá firma BioNTech, která vyvinula vakcínu proti koronaviru. Látka BioNTechu připravená spolu s americkou firmou Pfizer se v mnoha zemích včetně Evropy či USA stala první schválenou vakcínou.

Kancléřka zároveň zdůraznila, že tyto úspěchy jen potvrzují nezbytnost evropské a mezinárodní spolupráce. Německou společnost BioNTech totiž založili manželé tureckého původu, ve firmě navíc pracují příslušníci šesti desítek národů.

Německo v září čekají parlamentní volby, ve kterých se již Merkelová nebude ucházet o úřad kancléřky. Je tedy pravděpodobné, že s dalším novoročním poselstvím se na Němce obrátí již nový kancléř.