Šířka zúženého úseku D1 se vrací k normálu

Ředitelství silnic a dálnic začne v pátek večer odstraňovat provizorní svodidla v zúžené části D1 na Vysočině mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. S odstraněním se dálnice opět rozšíří do standardní šířky. Rychlost ale zůstane omezená na 100 kilometrů v hodině.

Práce na odstraňování svodidel jsou naplánované do pondělního večera. Během toho se bude jezdit většinou jedním pruhem v každém směru. V neděli mezi třetí a sedmou hodinou odpoledne bude provoz na Prahu veden dvěma pruhy, aby se předešlo kolonám.

„O více než týden dřív bude dálnice bez jakéhokoli šířkového omezení,“ přiblížil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Původně vedení silničářů předpokládalo, jak také tvrdil i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), že dálnice bude plně průjezdná 18. února.

V plánu bylo umožnit znovu jízdu rychlostí až 130 kilometrů v hodině. Podle Rýdla to ale nebude možné kvůli špatnému stavu betonové vozovky. Dálnici ještě čeká několik krátkodobých uzavírek kvůli lokální opravě některých částí. Naplánovány jsou na víkendy nebo noci vždy v úseku dlouhém jen několik set metrů.

Desetikilometrový úsek D1 mezi 94. a 104. kilometrem je zúžený kvůli započaté modernizaci, kterou se nepodařilo dokončit do zimy. Silničáři od ledna odstraňují závady ve sjízdnosti, aby se mohl provoz vrátit na dva jízdní a jeden odstavný pruh v obou směrech.

Rekonstrukce dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem za 1,75 miliardy korun začala loni v březnu. Práce se nepodařilo dokončit před zimou a v zúženém úseku začala loni v prosinci kolabovat doprava. ŘSD následně ukončilo spolupráci s původním dodavatelem a nechalo jinými firmami posunout nebo odstranit dočasná svodidla, aby byla dálnice přes zimu lépe průjezdná. Na jaře chce vybrat nového dodavatele, který by měl v létě pokračovat v opravách.