Seznam Zprávy: Hamás při říjnovém útoku na Izrael použil české paraglidy

Palestinští teroristé z hnutí Hamás, kteří 7. října zaútočili na jih Izraele, použili k překonání hranice paraglidingové vybavení české firmy Nirvana Systems. Ve čtvrtek to napsal server Seznam Zprávy, který o tom informovala americká organizace Sjednocení proti jadernému Íránu (UANI). Podle ní je motorový paraglide přerovské firmy vidět na záběrech, které odvysílala zahraniční média. Majitel firmy neví, jak se stroje mohly k teroristům do Pásma Gazy dostat.

„Netuším. Prodali jsme celkem 3500 paramotorů po světě a přes pět tisíc padáků. Asi chápete, že neznám všechny svoje zákazníky, dealera máme mimochodem i v Izraeli, také v Americe, Německu a celkem 42 zemích. (…) Normálně si naše výrobky mohli kdekoliv po světě koupit,“ řekl serveru majitel firmy Pavel Březina.

Podle webu firma měla v minulosti partnerskou společnost v Íránu, který má dobré vztahy s Hamásem. S leteckou školou v Teheránu, která figuruje na stránkách přerovské firmy jako jeden z distributorů, už podle Březiny společnost nespolupracuje. „Ten člověk žije už posledních pět let v Americe v Los Angeles. Jestli je tedy uvedený na našich stránkách, tak jenom z historického hlediska,“ upozornil Březina a doplnil, že na Blízkém východě v posledních letech žádné velké zakázky firma neměla.

Seznam Zprávy s odkazem na informace serveru gratf.org (Globální boj proti terorismu) napsaly, že se členové Hamásu cvičili v ovládání motorových paraglidů v Malajsii, kde Nirvanu Systems zastupuje společnost Air Ventures v Kuala Lumpuru. Malajsijský režim ale Hamás na svém teroristickém seznamu nevede a je to pro něj legitimní subjekt, doplnil web. 

Teroristé z Hamásu před měsícem v jižním Izraeli pozabíjeli na 1400 lidí, převážně civilistů, a přes 240 lidí odvlekli do Gazy jako rukojmí. Izrael se v reakci na tento útok zavázal, že hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy od roku 2007, zcela zničí. Podle palestinských úřadů, které v Gaze kontroluje Hamás, si odvetné izraelské údery za poslední měsíc vyžádaly 10 569 obětí, z nichž zhruba 40 procent jsou údajně děti. Tyto informace ale není možné ověřit. Oběti jsou i na straně Izraele.