Senát zamítl iniciativu k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti

Senát na své středeční schůzi zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mělo by se prý vyřešit v běžném zákoně. Zamítnutí komora přijala o jeden hlas. Zákonodárci v průběhu jednacího dne také jednoznačně odmítli navrhovanou automobilovou emisní normu Euro 7. Ztotožnili se tak s názorem ministerstva dopravy, které její současnou podobu označilo za nepřijatelnou.

Pokud se návrh nové emisní normy nezmění, může zásadním způsobem ohrozit budoucnost automobilového průmyslu v tuzemsku a mít vážné ekonomické i sociální dopady, usnesli se členové horní parlamentní komory. Neexistuje automobilka, která by nyní dokázala vyrábět automobily podle tohoto předpisu, řekl zpravodaj a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Poukázal například na to, že norma stanovuje i limity emisí z brzd a pneumatik a že tyto limity budou platit i pro elektromobily.

Horní komora se také opět věnovala ruské vojenské invazi na Ukrajinu. „Senát opětovně odsuzuje brutální válku Ruska, která trvá již téměř rok a přináší Ukrajině a jejímu lidu nesmírné utrpení. Podporuje proto stíhání těch, kteří nesou odpovědnost za tyto válečné zločiny včetně těch, kteří jim k těmto zločinům napomáhají,“ stojí v čerstvě přijatém usnesení. Pozdějí senátoři dodali, že Rusko představuje hrozbu pro celosvětovou bezpečnost. 

Senát rovněž schválil předlohu proti šíření teroristického obsahu na internetu. Policie tak patrně získá právo přikázat poskytovatelům hostingových služeb na webu znepřístupnění takového obsahu.

Debata o hotovosti zabrala půldruhé hodiny

Senátoři odpoledne zamítli iniciativu Chalánkové k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Senátorka poukazovala na obavy lidí z toho, že se bezhotovostní platby stanou v souvislosti s rozvojem digitalizace buď povinnými, nebo že hotovostní úhrady zcela vytlačí. Lidé se prý obávají kontroly soukromí, nutnosti mít potřebné vybavení či hackerských útoků.

Debata o iniciativě Chalánkové zabrala senátorům více než 1,5 hodiny. Pro zamítnutí návrhu, jak je doporučily dva senátní výbory, hlasovalo 29 členů horní komory z 57 přítomných. Zamítnutí tak horní komora přijala o jeden hlas. Chalánková následně uvedla, že je připravena obratem podat návrh na ústavní zakotvení práva být off-line, čili zůstat bez jakékoli digitální komunikace. 

„Do ústavního pořádku bychom měli zasahovat jen ve výjimečných případech,“ řekl za garanční ústavně-právní výbor Jan Holásek z klubu SEN 21 a Piráti. Poukázal na to, že povinnost přijímat hotovost ukládá zákon o oběhu bankovek a mincí a k jejímu dodržování by stačilo stanovit sankce, které nyní předpis neobsahuje.

Středeční verdikt znamená, že se návrh na doplnění listiny základních práv do legislativního procesu jako senátní novela nedostane. Právo na hotovostní platbu by se podle horní komory mělo vyřešit v běžném zákoně.

Senátoři si mohli vyzkoušet nikotinové sáčky

Odpoledne se horní komora postavila také za zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem. Předpokládá to poslanecká novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Novela zavede pro prodej nikotinových sáčků stejnou regulaci, která už platí pro tabákové výrobky nebo pro elektronické cigarety. Za porušení zákazu by hrozil peněžitý postih.

Poslankyně Martina Ochodnická (TOP 09) za předkladatele přinesla senátorům balení nikotinových sáčků, aby se seznámili s tím, co podle ní děti užívají. Poznamenala, že závislost na nikotinu vzniká v případě těchto výrobků rychleji než u klasických cigaret.

„Snažíme se, aby u dětí nevznikaly závislosti žádné,“ uvedla Ochodnická. Související vyhláška ministerstva zdravotnictví, která má být podle ní účinná od července, omezí obsah nikotinu v nikotinových sáčcích a upraví také vzhled obalů.

Proti diskriminaci malých podniků vyhledávači

Senátoři po poledni také schválili zákaz používání jednorázových nádob na fluorované skleníkové plyny. Předloha také prodlužuje z devíti měsíců na rok lhůtu na předání takzvaných regulovaných látek, které poškozují ozonovou vrstvu, k jejich zneškodnění. To se týká například freonů (CFC a HCFC látky) a halonů.

Dopoledne podpořili úpravu, podle níž za zasílání obchodních sdělení bez souhlasu adresáta bude lidem od úřadu pro ochranu soukromí hrozit pokuta až sto tisíc korun. Počítá s tím novela o některých službách informační společnosti. 

Novela má také zabránit diskriminaci aplikací malých a středních podniků ve prospěch aplikací velkých firem poskytovateli internetových zprostředkovatelských služeb. Řeší také neodůvodněné odstranění podniku z elektronického tržiště nebo jeho špatné umístění ve výsledcích vyhledávání a hodnocení a řazení ve výsledcích vyhledávání. Tato provinění mají být nově zařazena pod až desetimilionovou sankci.

Senát ve středu vrátil sněmovně k novému projednání zákon o sjednocení pravomocí dozorových úřadů nad trhem s takzvanými harmonizovanými výrobky. Vrácení normy navrhl senátní hospodářský výbor a ministerstvo průmyslu s tím souhlasilo. Důvodem je to, že během projednávání zákona ve sněmovně se změnily zákony o obalech a o ochraně spotřebitele. Některé změny, které nyní vrácený návrh obsahoval, by tak nebyly proveditelné.