TÉMA

Nikotinové sáčky

Zdražení cigaret se dotkne i těch elektronických. Lidé si připlatí desítky korun

Vláda v rámci chystaného balíku úspor plánuje víc zdanit tabákové výrobky i jejich alternativy. Dotkne se to nejen klasických cigaret, ale i zahřívacího tabáku nebo náplní do elektronických cigaret. Lidé si tak připlatí i o několik desítek procent, a to hlavně u takzvaných e-cigaret nebo nikotinových sáčků. Na tyto typy produktů se totiž spotřební daň dosud nevztahovala.
18. 6. 2023|

Senát zamítl iniciativu k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti

Senát na své středeční schůzi zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mělo by se prý vyřešit v běžném zákoně. Zamítnutí komora přijala o jeden hlas. Zákonodárci v průběhu jednacího dne také jednoznačně odmítli navrhovanou automobilovou emisní normu Euro 7. Ztotožnili se tak s názorem ministerstva dopravy, které její současnou podobu označilo za nepřijatelnou.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:54|

Nikotinové sáčky dostanou jiné obaly, aby tolik nelákaly děti. Vyhláška stanoví i limit obsahu návykové látky

Od poloviny příštího roku bude v nikotinových sáčcích omezen obsah nikotinu a budou mít upravené obaly, které nebudou tolik lákat děti. Vyplývá to z vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. Vyhláška sama ovšem nereguluje přístup dětem k nikotinovým sáčkům. K zákazu je potřeba zákon, který momentálně je v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo ale očekává, že bude schválen tak, že začne platit nejpozději zároveň s vyhláškou.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:24|

Hospody jsou nekuřácké pět let, štamgasti chodí dál. Nostalgie po dýmu a zápachu ale někde zůstává

Už pět let se uvnitř českých restaurací a ve vnitřních veřejných prostorech nekouří. Zákaz začal platit symbolicky na Světový den bez tabáku 31. května 2017. Podle adiktologů měl vliv asi na třicet procent kuřáků, kteří zlozvyk buď omezili, nebo přešli na alternativy. Restaurace, které měly obavy, že jim zákaz vyžene hosty, sice připouštějí, že se to nestalo, ale hlavně menší podniky si i dnes umí představit alespoň částečný návrat k původní praxi.
31. 5. 2022|

Nikotinové sáčky mohou ublížit. Většina starších dětí s nimi má podle policie zkušenost

Policisté v Libereckém kraji zaznamenali spoustu případů, kdy si školáci kupovali a žvýkali nikotinové sáčky. Podle policie se s nimi setkává až osmdesát procent starších školáků. Sáčky, které mívají často různé příchutě, vypadají neškodně, u dětí ale mohou způsobit zdravotní komplikace. Například v Rychnově u Jablonce nad Nisou se snaží se školáky o rizicích diskutovat a varovat i rodiče.
9. 4. 2022|