Zdražení cigaret se dotkne i těch elektronických. Lidé si připlatí desítky korun

Události: Růst spotřební daně z tabákových výrobků (zdroj: ČT24)

Vláda v rámci chystaného balíku úspor plánuje víc zdanit tabákové výrobky i jejich alternativy. Dotkne se to nejen klasických cigaret, ale i zahřívacího tabáku nebo náplní do elektronických cigaret. Lidé si tak připlatí i o několik desítek procent, a to hlavně u takzvaných e-cigaret nebo nikotinových sáčků. Na tyto typy produktů se totiž spotřební daň dosud nevztahovala.

Vláda příští rok plánuje víc zdanit klasické cigarety, zahřívaný tabák nebo nikotinové sáčky. U tabákových výrobků by se spotřební daň měla zvýšit o deset procent, u zahřívaného tabáku o patnáct. Podle ministerstva financí by všechny tyto kroky měly do státního rozpočtu ročně přinést zhruba osm a půl miliardy korun.

Na tekuté náplně do e-cigaret se dosud spotřební daň nevztahovala. Nově by ale měla – ve výši deseti korun za mililitr. A to bez ohledu na to, zda obsahují nikotin, nebo ne. Pokud nyní stojí nejprodávanější desetimililitrové balení zhruba 80 korun, po změnách by za něj lidé zaplatili zhruba 220 korun.

„V zásadě se zavedením spotřební daně souhlasíme, ale ta daň by měla být rozumná a ve stejné výši, jako je například v Polsku. Tam se bavíme o našem návrhu, který činí dvě koruny a padesát haléřů za deset mililitrů. A daň by se netýkala těch beznikotinových náplní,“ reaguje na plánované zdražení spoluzakladatel Komory elektronického vapování Jan Válek. 

Plánovaná spotřební daň z tabákových výrobků, zahřívaného tabáku a alternativ v roce 2024
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí

Popularita elektronických cigaret u mladých

Elektronické cigarety denně užívá zhruba pět procent Čechů. Nejoblíbenější jsou mezi mladými ve věku od patnácti do čtyřiadvaceti let. To za problematické považují lékaři a odborníci na odvykání kouření. 

„Není možné, aby nebyly tyto produkty vůbec zdaněné. Pro mladé je důležité, aby nezačínali. Většinou je pro ně finanční stránka jeden z rozhodujících faktorů, proč třeba nekouřit tak často,“ míní vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá. 

Denní užívání elektronických cigaret v České republice
Zdroj: ČT24

Vlivem na zdraví argumentuje i vláda. „Sledujeme dva základní cíle, tím prvním je samozřejmě získat dodatečný přínos do státních rozpočtů, tím druhým je zdravotní hledisko,“ upřesňuje mluvčí resortu Tomáš Weiss s tím, že zvýšením ceny by se dostupnost tabákových produktů pro mládež výrazně snížila. 

Tabákové výrobky loni podle Státního zdravotního ústavu užívala zhruba čtvrtina české populace. Denně kouří téměř pětina mužů a víc než desetina žen starších patnácti let.