Sankce zablokovaly Ruské kulturní centrum i konzuláty v Brně a Karlových Varech. Uvažuje se o jejich konfiskaci

Události: Ruské nemovitosti blokují sankce (zdroj: ČT24)

Mezi ruskými nemovitostmi, které v České republice zablokoval katastrální úřad, je i pražské sídlo Ruského kulturního centra. To bylo už dříve prověřováno kvůli protiukrajinské propagandě. Kromě toho se národní sankce vztahují i na budovy konzulátů v Brně a Karlových Varech.

Provozovatel centra figuruje na evropském sankčním seznamu. Už loni vydal dokument kremelské válečné propagandy. Překlad do češtiny zajistilo právě pražské středisko, které na sociálních sítích šířilo i Putinův projev.

Dále sankce dopadají na vily v Bubenči. Ty ale z většiny Rusové dál pronajímají. Obstavené jsou i bytové domy. Podle nájemníků tu bylo ještě donedávna možné platit nájem v hotovosti. Podle ministerstva zahraničí budou nájemníci dál platit nájemné na obvyklý účet. Ten je ale pod kontrolou Finančního analytického úřadu. Dohromady je zablokovaných ruských nemovitostí v Česku sedmdesát.

Otevírací dobu ruského konzulátu v Brně je stále možné vyhledat na internetu. Ve skutečnosti je budova uzamčená a cedule na ní jsou odstraněné, zjistila Česká televize.

Možné vyvlastnění

Přidání ruského podniku Goszagransobstvennosť na seznam schválila česká vláda 15. listopadu. Rozhodla tím také o zmrazení jeho majetku v České republice. Moskva to označila za „právní svévoli“ a pohrozila odvetou. Ta by se mohla týkat Českého domu v centru Moskvy, bytového komplexu s desítkami bytů a kanceláří. Ten je od loňského dubna prázdný a funguje pouze v udržovacím režimu.

V české sněmovně už také vzniká iniciativa k možné konfiskaci obstaveného majetku. „Já jsem tady dal dohromady takovou pracovní skupinu, která pracovala na návrhu zákona, který by směřoval k vyvlastnění ruských majetků,“ uvedl poslanec Ondřej Kolář (TOP 09).

„Na druhou stranu by měli zasednout lídři EU a položit co nejdřív na stůl legislativu,“ poznamenal v ČT poslanec Jaroslav Bžoch (ANO).