S péčí o těžce nemocného člena rodiny už nepomůže sleva na nepracující manželku či manžela

Události: Daňová sleva na nepracující manželku či manžela (zdroj: ČT24)

O daňovou slevu na nepracující manželku či manžela nakonec zřejmě přijdou i domácnosti, kde jeden z partnerů chodí do zaměstnání a druhý pečuje o těžce nemocného člena rodiny. Počítá s tím vládní úsporný balíček. Některé koaliční strany chtěly tuto slevu zachovat.

Pětiletá Elen vypadá na první pohled zdravě. Přesto se potýká se vzácným genetickým onemocněním – takzvaným syndromem Dravetové. Projevuje se epileptickými záchvaty i pomalejším vývojem. „Stane se, že spadne, je v bezvědomí, má velké křeče. Přijde to znenadání. Musí být pořád na očích,“ popsala Elenina matka Lucie Miczová.

Návrat do zaměstnání je pro ni nemožný. Pracovala jako referentka ve státní správě, nyní domácnost živí manžel. Využívají i daňovou slevu na pečující manželku.

Rodiny v podobné situaci mohly takto získat téměř 25 tisíc korun ročně. Podmínkou je, aby nepracující manžel nebo manželka měli roční příjem do 68 tisíc korun hrubého. Úsporný balíček chce ale tuto úlevu zrušit. Ministerstvo práce a sociálních věcí usilovalo o výjimku právě pro pečují. V koalici se ale neshodli.

„Vyplynula dohoda, že v průběhu roku 2024 zvýšíme příspěvek na péči, což je řešení, které je daleko více systémové,“ uvedl šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Sociální politika se má dělat nástroji sociální politiky, a ne daňovými. To je podle mě hlavní důvod,“ sdělil šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Zachování daňové úlevy podporují obě opoziční hnutí. Navrhly to i ve druhém čtení. „Já mám za zlé, že (vláda, pozn. red.) to zrušila plošně. Protože si nevzala vůbec žádnou kohortu lidí, kteří by ji potřebovali. Jsou to držitelé kartičky ZTP/P,“ kritizoval člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

„Pokud tento návrh nebude přijat, připravíme tyto osoby zhruba o dva tisíce korun, což je velký zásah do jejich napjatých rozpočtů,“ varovala místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD).

Zatím se počítá s jedinou výjimkou – daňovou slevu na nepracující manželku nebo manžela by mohly uplatňovat rodiny s dětmi do tří let.