Před třiceti lety si bývalý agent StB Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu na Svobodnou Evropu

Třicet let od rozsudku nad agentem Minaříkem (zdroj: ČT24)

Před třiceti lety si bývalý agent StB Pavel Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu v mnichovském sídle rádia Svobodná Evropa. Do vězení kvůli tomu ale nikdy nenastoupil. Nadřízená instance čtyřletý trest zrušila a státní zástupci už pak u soudů neuspěli.

Pavel Minařík pracoval ve Svobodné Evropě a z vlastní iniciativy navrhoval pražské centrále Státní bezpečnosti, že provede v Mnichově pumový útok. Povolení k tomu ale nikdy nedostal. „Podařilo se mi získat důvěru pracovníků československého oddělení Svobodné Evropy,“ informoval v roce 1976 tehdejší kapitán SNB Pavel Minařík.

Minaříka začala policie stíhat za obecné ohrožení v roce 1991. A bývalý agent žaloval média, která ho označovala za teroristu. V září 1993 byl Minařík bez účasti televizních kamer odsouzen ke čtyřem letům vězení. Rozsudek nenabyl právní moci, obžalovaný se proti němu hned v soudní síni odvolal a s odvoláním uspěl.

Do vězení nakonec musel za pojistný podvod

Policie případ dál vyšetřovala, stíhání ale bylo dvakrát zastaveno, soudy se přely o to, kam kauza přísluší. Pravomocné zproštění obžaloby přišlo až po patnácti letech od prvního obvinění. „Je to skoro modelový případ toho, jak se obecně české soudy vypořádávají s těmi tresty spáchanými v období minulém,“ poznamenal v srpnu 2006 mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb.

Pavel Minařík ale nakonec do vězení musel za pojistný podvod, který spáchal na Ukrajině ve spolupráci s bývalými příslušníky KGB. Trestaný pak byl ještě jednou za to, že se pokusil o sebevraždu nelegálně drženou zbraní.