Před 80 lety do Československa zamířil první parašutista. Chybou navigace seskočil až u Itálie

Události: 80 let od prvního výsadku (zdroj: ČT24)

Dva roky po obsazení českých zemí nacisty se exilová vláda v Londýně snažila pomoct domácímu odboji seskoky parašutistů. Před 80 lety na jaře roku 1941 vrcholila ve Velké Británii příprava prvního československého výsadku do okupované vlasti. Operace dostala krycí název Benjamin.

Parašutista Otmar Riedl byl jediným členem výsadku Benjamin. O jeho seskoku do okupované vlasti bylo rozhodnuto v lednu 1941. „Do operace zbývalo jen několik týdnů, mezitím absolvoval výcvik seskoku padáku. Neprošel klasickým výcvikem jako pozdější vlny parašutistů,“ přiblížil publicista Jaroslav Čvančara.

V protektorátu měl předat krystaly do radiostanic a poselství od prezidenta Edvarda Beneše. Jeho další vybavení bylo minimální. „Měl s sebou v podstatě jenom osobní doklady, nějaké peníze a pistoli,“ vyjmenoval publicista Vlastislav Janík.

Otmar Riedl měl seskočit v polovině dubna u obce Křečhoř na Kolínsku, chybou navigace ale byl vysazen stovky kilometrů jinde, u rakousko-italských hranic. „Letoun byl dvakrát napaden protiletadlovým dělostřelectvem nad okupovanou Evropou, takže pilot musel manipulovat s dráhou letu,“ vysvětlil Janík.

V Rakousku Riedla zadrželi. „Když ho celníci dopadli, říkal, že míří k nim, že přichází z Jugoslávie, že chce do protektorátu,“ uvedl Čvančara.

Místo seskoku Otmara Riedla
Zdroj: ČT24

Na konci války se zapojil do povstání

Dva měsíce byl zavřený v Innsbrucku za nelegální přechod hranic. Pak ho nacisté převezli domů, v Táboře začal pracovat jako vedoucí prodejny Baťa. Parašutista pak odjel do Prahy, kde se na Vinohradech pokusil spojit se svým kontaktem. To se už ale nepovedlo.

„František Andršt, čelný člen Petičního výboru Věrni zůstaneme, byl v červenci zatčen a v ruzyňských kasárnách zastřelen,“ popsal Čvančara. Otmar Riedl přežil do konce války. „Na odboj nerezignoval. Na konci války se zapojil do povstání jako zástupce velitele povstání v Trhových Svinech,“ uvedl Janík.

Od roku 1941 bylo z Velké Británie vysláno do protektorátu ve třech vlnách přesně 30 výsadků. Ze stovky parašutistů během nasazení polovina padla.