TÉMA

Výsadkáři

Česká armáda oslavila třicet let existence. Veřejnosti se představila na Náplavce

Resort obrany oslavil třicetiny Armády ČR trochu netradičně. Obvykle se prezentační akce odehrávaly na pevné zemi nebo ve vzduchu, ale ve středu se vojáci představili na Vltavě v Praze. Ukázky se přizpůsobily prostředí – návštěvníci například viděli vyskakovat výsadkáře a záchranáře z vrtulníku do vody, záchranáře poté vyzvedl jiný vrtulník. Na obou březích řeky se představily tři desítky vojenských útvarů všech druhů sil armády.
28. 6. 2023|

Česko si připomnělo atentát na Heydricha, politici v projevech zmínili boje na Ukrajině

Česko si v pátek připomnělo 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. V pražské Libni se odehrála rekonstrukce útoku, který 27. května 1942 provedli s pomocí domácího odboje dva výsadkáři vyslaní z Británie – Čech Jan Kubiš a Slovák Josef Gabčík. Čeští i zahraniční politici při následné pietě mluvili i o aktuální ruské invazi na Ukrajinu.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 23:07|

Noc v Kyjevě bude těžší než den. Prezident Zelenskyj burcuje k obraně hlavního města

Rusko se v pátek během druhého dne vojenské invaze na Ukrajinu soustředilo na Kyjev, ověřené informace o tom, jak jeho jednotky postupují, je ale nadále těžké získat. V Kyjevě je slyšet intenzivní střelba a výbuchy, zněly čím dál blíže k vládní čtvrti v centru města, napsala agentura AP s odvoláním na své zpravodaje na místě. Zasažen byl jeden z mostů, dochází ke střetům s diverzními skupinami. Popis situace, který podává útočící Rusko, se výrazně liší od ukrajinských informací. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu varoval, že obránce Ukrajiny čeká těžká noc. Ukrajinská protiletadlová obrana ohlásila sestřelení letadla s ruskými výsadkáři.
25. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 02:25|

„Po padesáti letech to bolí stejně jako tehdy.“ Stovky lidí si připomněly oběti krvavé neděle

Stovky lidí si v severoirském Londonderry připomněly padesát let od chvíle, kdy ve městě britští vojáci zastřelili třináct neozbrojených katolických demonstrantů. Lidé v pietním pochodu nesli fotografie zemřelých a bílé růže.
30. 1. 2022|

Rusko vyslalo do Běloruska výsadkáře, dva z nich u hranic s Polskem zemřeli

Polská policie informovala, že se běloruští vojáci u hranice mezi oběma státy ve čtvrtek večer neúspěšně snažili vytlačit do Polska několik desítek migrantů, hlavně žen a dětí. Na běloruské straně u hraničního plotu živoří dle polské pohraniční stráže tři až čtyři tisíce lidí z krizových oblastí. Rusko vyslalo k polským hranicím na cvičení výsadkáře, dva z nich tam zemřeli. Běloruská aerolinka Belavia oznámila, že nebude přepravovat irácké, syrské a jemenské občany z Turecka.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 22:13|

Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|

Před 80 lety do Československa zamířil první parašutista. Chybou navigace seskočil až u Itálie

Dva roky po obsazení českých zemí nacisty se exilová vláda v Londýně snažila pomoct domácímu odboji seskoky parašutistů. Před 80 lety na jaře roku 1941 vrcholila ve Velké Británii příprava prvního československého výsadku do okupované vlasti. Operace dostala krycí název Benjamin.
15. 3. 2021|

„Vřelý obdiv k výjimečným znalostem.“ Princ Charles napsal předmluvu k dílu heraldika Loudy

Předmluva z pera britského prince Charlese uvádí knihu olomouckého heraldika Jiřího Loudy nazvanou Erby rytířů Podvazkového řádu, kterou chystá k vydání Vydavatelství Univerzity Palackého. Publikace o více než šesti stech stranách přinese tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Kniha vyjde ve dvoujazyčném anglicko-českém provedení na podzim jako pocta k nedožitým stým narozeninám Loudy, který je autorem návrhu českého státního znaku a prezidentské vlajky i válečným veteránem.
7. 8. 2020|

Parašutistu Vance zastřelil jeho kolega. Výsadek Carbon přesto patřil k nejúspěšnějším

Do protektorátu se vrátil, protože chtěl bojovat proti Hitlerovi. 29letý parašutista Josef Vanc byl členem výsadku Carbon a po návratu domů měl pomoci ozbrojit místní odbojáře. Bojovat mohl ale pouhý měsíc. Nepodařilo se mu spojit se svojí skupinou ani s domácím odbojem. Ve vypjaté situaci, když hrozilo, že padne do rukou gestapa, ho pak zastřelil jeho vlastní kolega František Kobzík. Od Vancova narození v úterý 4. února uplynulo 105 let.
4. 2. 2020|

Záložáci chrudimských výsadkářů se chystají k prvnímu seskoku. Radost jim kazí počasí

Poprvé ve své historii si vyzkoušejí příslušníci armádních aktivních záloh vzdušný výsadek. V rámci třítýdenního výcviku nechá armáda skočit z letadla 26 záložáků. Všichni za sebou mají dva roky u aktivních záloh i čerstvé zkušenosti z trenažéru.
28. 5. 2019|

Před 75 lety vedl „Velký Josef“ svou skupinu východem Čech. Výsadek Barium byl jeden z nejúspěšnějších

V noci ze 3. na 4. dubna 1944 seskočila nedaleko Vysoké nad Labem tříčlenná skupina Barium. Vojáci měli za úkol zmobilizovat místní odbojáře, to se jim dařilo až do ledna 1945, kdy byla skupina odhalena. Akce Barium je považována za jeden z nejúspěšnějších výsadků v protektorátu za druhé světové války. Obyvatelé Vysoké nad Labem si 75. výročí události připomínali ve středu odpoledne a večer.
3. 4. 2019|