„Vřelý obdiv k výjimečným znalostem.“ Princ Charles napsal předmluvu k dílu heraldika Loudy

Předmluva z pera britského prince Charlese uvádí knihu olomouckého heraldika Jiřího Loudy nazvanou Erby rytířů Podvazkového řádu, kterou chystá k vydání Vydavatelství Univerzity Palackého. Publikace o více než šesti stech stranách přinese tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Kniha vyjde ve dvoujazyčném anglicko-českém provedení na podzim jako pocta k nedožitým stým narozeninám Loudy, který je autorem návrhu českého státního znaku a prezidentské vlajky i válečným veteránem.

Podvazkový řád byl založen v roce 1348 králem Edwardem III. V jeho čele nyní stojí britská královna, členem je také princ Charles. „Uvažovali jsme proto, jak královskou rodinu oslovit. Velmi nám pomohla prorektorka Univerzity Palackého Jitka Ulrichová, která zprostředkovala schůzku s Otakarem Fojtem, jenž působí na britském velvyslanectví v Praze jako vědecký diplomat a je také místopředsedou Správní rady UP. Požádali jsme ho o radu a on nám předjednal u pana velvyslance Nicka Archera, bývalého sekretáře prince Charlese, že můžeme knihu prezentovat,“ uvedl ředitel Vydavatelství Univerzity Palackého Aleš Prstek.

Vydavatelství poté rychle připravilo věrnou maketu knihy včetně překladů životopisných částí. „Osobně jsme knihu předali na velvyslanectví i s průvodním dopisem. Před pár dny jsme dostali odpověď, která nás nesmírně potěšila. Panu velvyslanci přišel princem Charlesem podepsaný dopis, který můžeme v knize zveřejnit v nezměněné podobě jako předmluvu,“ dodal Prstek.

Kniha Erby rytířů Podvazkového řádu s předmluvou prince Charlese
Zdroj: Univerzita Palackého v Olomouci

Princ Charles v dopise, který bude předmluvou knihy, ocenil odborné znalosti heraldika Loudy i úsilí, s jakým se tohoto tématu chopil. „Je možná poněkud nečekané, že se taková historická studie objevuje na Moravě, a je úžasným zjištěním, že tak daleko od domova, na Univerzitě Palackého v Olomouci, se v tichosti zrodily zájem a odborná erudice, jež daly vzniknout tak mistrovsky a elegantně zpracované studii,“ uvedl.

Válečný veterán s láskou k erbům a vlajkám

Kniha zachycuje i pozoruhodný život heraldika, který se za druhé světové války dostal přes Polsko a Francii do Velké Británie, stal se výsadkářem, ale kvůli zranění nakonec obsluhoval radiostanici. Během války také vytvořil svá první díla, která spojenci používali pro oslavy a výzdobu ubikací.

Zažil i těžkou dobu totality, po převzetí moci komunisty v únoru 1948 byl poslán na dovolenou a posléze z armády propuštěn. Bez soudu byl až do roku 1950 vězněn na Mírově. Řadu let poté pracoval v olomoucké Vědecké knihovně a naplno se věnoval milované heraldice.

Jiří Louda byl jedním z nejuznávanějších evropských znalců erbů a vlajek. Za svůj život vytvořil zhruba dvě stovky symbolů měst a obcí a vedle českého státního znaku také prezidentskou vlajku, která pro něj byla po vlastenecké stránce vrcholem tvorby. Erby Podvazkového řádu považoval za své zásadní dílo, na kterém pracoval téměř až do své smrti v roce 2015.