Česká armáda oslavila třicet let existence. Veřejnosti se představila na Náplavce

Resort obrany oslavil třicetiny Armády ČR trochu netradičně. Obvykle se prezentační akce odehrávaly na pevné zemi nebo ve vzduchu, ale ve středu se vojáci představili na Vltavě v Praze. Ukázky se přizpůsobily prostředí – návštěvníci například viděli vyskakovat výsadkáře a záchranáře z vrtulníku do vody, záchranáře poté vyzvedl jiný vrtulník. Na obou březích řeky se představily tři desítky vojenských útvarů všech druhů sil armády.

„K 30 letům chceme armádu ukázat trochu jinak, než je veřejnost zvyklá, a to ukázkami na vodě přímo v centru hlavního města, na obou březích Vltavy, na Rašínově nábřeží a na Hořejším nábřeží v Praze,“ vysvětlila hlavní koordinátorka akce Armáda na Náplavce Michaela Zacharová z odboru komunikace ministerstva obrany.

Program probíhal od devíti do osmnácti hodin, hlavním tahákem byla jako vždy dynamická ukázka. Vůbec poprvé v centru Prahy seskočilo dvanáct výsadkářů a s nimi čtyři záchranáři z vrtulníku Mi-17 do Vltavy. Záchranáře poté vyzvedl z vody vrtulník W-3A Sokol.

Na ploše sedmnácti set metrů čtverečních se představily tři desítky vojenských útvarů všech druhů sil armády. Pozemní síly přivezly mimo jiné bojové vozidlo pěchoty Pandur, LOV Iveco, Tatru 815-7 PRAM s minometem a řadu ručních zbraní.

Ženisté na břehu předvedli pyrotechnické roboty, chemici protichemické obleky, vzdušné síly ukázaly kromě vrtulníků dravce, kteří chrání vojenská letiště.

Události: Armáda slaví třicet let (zdroj: ČT24)