Před 75 lety vedl „Velký Josef“ svou skupinu východem Čech. Výsadek Barium byl jeden z nejúspěšnějších

V noci ze 3. na 4. dubna 1944 seskočila nedaleko Vysoké nad Labem tříčlenná skupina Barium. Vojáci měli za úkol zmobilizovat místní odbojáře, to se jim dařilo až do ledna 1945, kdy byla skupina odhalena. Akce Barium je považována za jeden z nejúspěšnějších výsadků v protektorátu za druhé světové války. Obyvatelé Vysoké nad Labem si 75. výročí události připomínali ve středu odpoledne a večer.

Skupina tvořená štábním kapitánem Josefem Šanderou (takzvaným Velkým Josefem), radiotelegrafistou poručíkem Josefem Žižkou a šifrantem poručíkem Tomášem Býčkem působila na východě Čech tři čtvrtě roku. Podařilo se jim spojit s domácím odbojem v regionu a vybudovat ve východních Čechách rozsáhlou organizaci s výkonnou zpravodajskou sítí. Výsadkáři používali vysílačky Marta a Zlata.

„Měli za úkol mobilizovat místní, jenže měli pět let staré adresy, takže chvíli trvalo, než se někde uchytili. Nakonec byli u rodiny Vachků v Hradci Králové. Mezitím vysílali a snažili se zaktivizovat místní odbojovou činnosti. Ale bylo to po smrti protektora Heydricha, byly represe, museli to mít velice těžké,“ připomněl odkaz skupiny starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák (nestr.).

75 let od výsadku Barium si připomínají obyvatelé Vysoké nad Labem (zdroj: ČT24)

To vše trvalo až do 16. ledna 1945, kdy se gestapu podařilo skupinu za pomoci konfidenta odhalit. Šanderu a Žižku gestapo obklíčilo nedaleko Žamberka. Žižka se z obavy před represemi na obyvatelstvu vzdal a o den později se v Praze na Pankráci oběsil. Šandera se pokusil o sebevraždu, následkům svého zranění podlehl 9. března 1945 v Hradci Králové.

Konce války se dožil jen Tomáš Býček, jemuž se podařilo spojit s partyzány na Českomoravské vrchovině. V roce 1948 emigroval do Velké Británie, kde také zemřel.

Výsadkářům pomáhala rodina z Hradce i obyvatel Vysoké

Lidé ve Vysoké nad Labem ve středu vzpomínali na výsadek, ke kterému došlo přesně před pětasedmdesáti lety.

„Připomínáme si to každý rok, ale letos to je přece jenom slavnostnější. Od hostince U Salavců vyrazí průvod s muzikou a půjdeme na hřbitov, kde máme pamětní desku odbojářům. Budou tu zástupci spolků, armády, legionáři, Český svaz bojovníků za svobodu, hasiči, obecní spolky. Naše kořeny je potřeba pořád připomínat,“ zdůraznil starosta Horák.

Akci ve Vysoké nad Labem pravidelně navštěvuje Věra Nývltová, rozená Vachková. Jde pravděpodobně o poslední pamětnici výsadku Barium. Její rodina s výsadkáři spolupracovala, po odhalení skupiny gestapo ubilo při výslechu Věřina otce. Věra s matkou a bratrem musela pod dohledem gestapa navštívit zraněného Šanderu v nemocnici. Že ho zná, ale tehdy pětiletá Věra neprozradila; bála se, že by ji i zbytek její rodiny nacisté zavraždili. 

Pamětnice Věra Nývltová s bustou Josefa Šandery v Hradci Králové (r. 2017)
Zdroj: David Taneček/ČTK

„Se skupinou spolupracoval i jeden rodák z Vysoké, pan Josef Hanousek. Dozvěděli jsme se to až po roce 1989, když jeho vnuci našli doma staré nahrávky. Pan Hanousek byl písmák, zapisoval si svoje zážitky. Teprve z nahrávek jeho vnuci zjistili, že výsadkářům pomohl ukrýt padáky do Labe, zatížili je kameny. Nic neřekl, za komunismu se prý bál a později měl pocit, že už to nikoho nezajímá. Zajímá. Jsem rád, že se na akci Barium podílel někdo z místních,“ uvedl starosta Horák.  

Vachkovi a rodák z Vysoké Hanousek nebyli jediní, kdo skupinu Barium-Velký Josef (podle krycího jména Šandery, které se vžilo pro označení celé odbojové skupiny) podporovali. Spolupracovalo s ní 380 lidí, z nichž 48 za to zaplatilo životem.