„Zůstal jsem sám.“ Radioamatéři připomínají akci Silver A, vysílají z repliky vysílačky Libuše

Studio 6: Vysílačka Libuše připomíná výsadkáře skupiny Silver A (zdroj: ČT24)

Legendární výsadek parašutistů ze skupiny Silver A si dnes v Lázních Bohdaneč připomínají vyznavači vojenské historie. Z Lázní Bohdaneč se totiž za protektorátu poprvé ozvala vysílačka Libuše. A dnes po 75 letech zní její signál éterem znovu.

Radioamatéři s replikou radiosoupravy Libuše, ze které telegrafista Jiří Potůček mezi 20. březnem a 4. dubnem vysílal depeše zahraničnímu odboji, vysílají do světa stejné zprávy, jaké před třičtvrtě stoletím posílal odbojář Potůček.

Ten z podkroví rybničního hospodářství v Bohdanči Sádka čp. 148  vysílal v součtu téměř 24 hodin. Poslední zpráva, kterou z domu poslal československé exilové vládě, zněla: „Nemožno navázat styky. Zůstal jsem sám.“ Stejnou zprávu odvysílali radisté také v sobotu.

Replika vysílačky Libuše znovu vysílá depeše (zdroj: ČT24)

„Nejprve jsme chtěli vytvořit jen vizuálně dokonalou repliku vysílačky Libuše. To trvalo téměř dva roky. Ale náhodou jsme zkontaktovali Adolfa Vondrku, kterému dnes budova patří. Nakonec jsme vytvořili funkční repliku Potůčkovy vysílačky, “ řekl Vilém Fencl z Klubu vojenské historie Rota Nazdar.

„Našli jsme tu dvě originální antény. Navázat spojení bylo komplikované, a tak radisté nechávali dráty na místě, jen je něčím zakryli,“ vysvětlil amatér Vondrka, co přimělo nadšence vytvořit funkční repliku původní radiostanice. Ze Spojených států se jim navíc podařilo získat originální součástky používané za války.

Členové paravýsadku Silver A
Zdroj: ČT24

Zprávy vysílané z repliky zachytili radioamatéři v Česku i zahraničí. „Nejdříve jsme odesílali depeši původním klíčem, samotné spojení s Anglií bylo problematičtější, protože byl obrovský zájem o spojení z celého světa, ale nakonec se to plánované navázání spojení podařilo a povedlo se depeše odvysílat,“ řekl mluvčí Československé obce legionářské Miloš Borovička.

Parašutista Potůček spojení kromě Bohdanče navazoval také u lomu Hlubková u Dachova a v Bohdašíně u Červeného Kostelce. Po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha se ukrýval u sedláka v obci Končiny u Červeného Kostelce. Při zátahu gestapa se mu podařilo z obklíčení prostřílet a utéct. Když nenašel úkryt, usnul vyčerpáním 2. července 1942 v lesíku poblíž Pardubic, kde ho zastřelil český četník.

Dům, kde se skrýval odbojář Potůček
Zdroj: ČT24

Vysílat se bude z Bohdanče ještě dva týdny

Pro zájemce je v areálu na sobotu připravený program, ve kterém uvidí ukázky vysílání radiostanice Libuše, dobový tábor Československé samostatné brigády ve Velké Británii či výcvik a nasazení parašutistů z Anglie do protektorátu.

„Dalších 14 dní bude v provozu příležitostná volací značka připomínající 75. výročí vysílání z Lázní Bohdaneč, ale vysílat se bude už na moderních stanicích,“ řekl Borovička.