Libuše volá Londýn. A také přibližuje mladým na Facebooku osud Silver A

Autoři stránky zveřejňují fotografie i dokumenty výsadkářů (zdroj: ČT24)

Libuše volá Londýn – tak zní název facebookových stránek, které mapují činnost Silveru A, jednoho z nejúspěšnějších výsadků z Velké Británie na území protektorátu Čechy a Morava. Československá obec legionářská a Rota Nazdar se tímto společným projektem snaží mladé generaci při příležitosti 75. výročí přiblížit okolnosti nasazení Silveru A.

Součástí týmu, který facebookovou stránku Libuše volá Londýn vytváří, jsou i Erik Štrégl a Petr Tolar. V historickém oblečení představují radistu Jiřího Potůčka a velitele Alfréda Bartoše. Inscenovanými fotografiemi se tak snaží mladým uživatelům Facebooku pomoci k lepší představě života parašutistů Silver A na Němci okupovaném území.

Aby dosáhli autenticity snímků, starají se i o nejmenší detaily – jako je třeba zbraň, která bude na snímku vidět. „Není to samozřejmě zbraň Alfréda Bartoše, ale je to stejný typ, kterým byli vybaveni parašutisté v drtivé většině,“ vysvětlil Erik Štrégl, představitel Alfréda Bartoše.

Podle Petra Tolara je projekt přínosný i pro ně samotné: „Je to zajímavá zkušenost, být na těch místech, začít přemýšlet, kudy asi mohli jít, co tady mohli vidět tehdy, porovnat to s dobovými fotografiemi.“

Libuše volá Londýn připomíná osudy skupiny Silver A
Zdroj: Facebook

Facebook vybrali jako nástroj pro zveřejňování příspěvků záměrně. „Mladí jsou na Facebooku téměř neustále. A tím pádem si myslíme, že je to lepší než běžné webové stránky,“ vysvětlil Štrégl. Tolar také dodal, že jeho další výhodou je rychlá zpětná vazba.

Během své činnosti parašutisté Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček odeslali do Velké Británie téměř šest set depeší. „Spočítal jsem souhrnný čas, který musel strávit vysíláním, a vychází mi to na 24 hodin vysílání,“ doplnil amatérský badatel Adolf Vondrka.

Podrobnosti o těchto vysíláních organizátoři projektu zveřejňují spolu s dokumenty, které výsadkářům Silver A patřily. Fanoušci stránky Libuše volá Londýn si tak mohou prohlédnout například cestovní pas Alfréda Bartoše nebo jeho poznámky. Třeba o tom, jak si na osobním setkání s Edvardem Benešem zapomněl brašnu s plynovou maskou.

Facebooková stránka bude fungovat minimálně do 2. července - tedy do 75. výročí smrti posledního příslušníka Silver A, radisty Jiřího Potůčka.

Vydáno pod