Policie se po atentátu na Fica soustředí i na dění v Ostravě, kde hrají slovenští hokejisté

Česká policie po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica zvýšila ostražitost nad mistrovstvím světa v hokeji. Zejména se podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána soustředí na situaci v Ostravě, kde v základní skupině hraje slovenský národní tým. Zvýšený je dohled také u slovenského velvyslanectví v Praze. Policie ale nemá žádné informace o tom, že by podobný útok v Česku také hrozil.

Policie již ve středu, kdy se slovenský premiér stal terčem útoku, oznámila, že případným rizikům přizpůsobila konkrétní bezpečnostní opatření. „Jednotliví vedoucí ochranných týmů s chráněnými osobami krátce po tomto útoku opětovně probrali veškerá pravidla poskytování osobní ochrany, a to včetně těch, která mají vztah k účasti na veřejných akcích,“ upřesnil nyní mluvčí prezidia Bocán.

Zvýšený je dohled u slovenské ambasády v pražské Bubenči, ale také v souvislosti s mistrovstvím světa v hokeji. Policisté se zvlášť soustředí na dění v Ostravě, kde hraje tým Slovenska. „Zde jde zejména o zvýšenou ostražitost, jelikož stále platí, že informace o tom, že by podobný útok hrozil i na našem území, nemáme,“ dodal Bocán.

Policie se zároveň zajímá o reakce na atentát na Roberta Fica na internetu. Jde jí o příspěvky, které útok střelce na politika schvalují. „Příspěvky vyhodnocujeme s ohledem na případnou trestněprávní odpovědnost. Všechny vyzýváme, aby se obdobných, byť třeba jen nevkusných komentářů, zdrželi,“ apelovali policisté.

Schvalování trestného činu se podle trestního zákoníku dopustí člověk, který „veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele“. Soudy za něj mohou uložit až roční vězení.

Fica útočník postřelil ve středu odpoledne po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová, když předseda vlády vyšel mezi občany. Pravděpodobného pachatele policisté zadrželi a druhý den obvinili z pokusu o úkladnou vraždu. Devětapadesátiletý ministerský předseda utrpěl velmi vážná zranění a podstoupil operaci v nemocnici v Banské Bystrici. V ní zůstává, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.